© rr

Deze zomer aan 200 kilometer per uur over de Schelde scheuren

Het wereldkampioenschap F2 Powerboat, een spectaculaire race met krachtige boten die tot 200 kilometer per uur halen, komt deze zomer naar Antwerpen. De race vindt plaats op de Schelde, tussen het Zuider- en het Noorderterras. De stad Antwerpen verwacht meer dan 200.000 bezoekers.

dennis van damme

In het weekend van 22 en 23 juli verandert de Schelde ter hoogte van het Zuiderterras in een ware arena waarin zo’n 25 piloten het tegen elkaar opnemen in de strijd om het wereldkampioenschap Formule 2 Powerboat. “Vergelijk het met de Formule 1 op de baan”, zegt Jean-Marie Van Lancker, voorzitter van de Belgische Motorboot Federatie en organisator van het evenement. “Elke boot wordt bestuurd door één piloot. Die zit in een afgesloten cockpit en achter hem of haar zit een motor van zo’n 300 pk. De catamarans scheuren aan topsnelheden van 200 kilometer per uur over het water.”

Het is niet de eerste keer dat het Powerboat-evenement naar Antwerpen komt. In het jaar 2000 was de Schelde al een keer het toneel voor de Grote Prijs van België, maar toen ging het om het F1-kampioenschap. “Dat was een succes”, zegt hij. “Er kwam veel volk op af en Antwerpen bleek zowat de perfecte locatie. Dankzij de hangars op de Scheldekaaien, staan de teams overdekt. En de wandelbrug langs de kaaien vormt de perfecte tribune. Bovendien is het gratis om ernaar te komen kijken.”

Schepen van sport Ludo Van Campenhout (N-VA) bevestigt de komst van de Powerboat-wedstrijd. Al moeten de laatste afspraken nog wel gemaakt worden. “Het klopt dat wij vragende partij zijn en dat de gesprekken al ver gevorderd zijn”, zegt Van Campenhout. “De vorige editie lokte 200.000 toeschouwers.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio