Antwerpse haven lanceert superdatabank: alternatief voor grote spelers als Amazon en Google

Print

Gegevens uitwisselen om de logistieke stromen in de haven efficiënter te laten verlopen. Dat is de betrachting van de Antwerpse havengemeenschap, die zich donderdag schaarde achter NxtPort, een dataplatform dat daarbij moet helpen. Ze strikten ex-Acerta-CEO Karel Plasman als voorzitter.

Met giganten als Amazon, Google en Alibaba, die steeds actiever aan de slag gaan met grote hoeveelheden data en waarvan sommigen zich ook op het transportveld wagen, wil Antwerpen zich wapenen en voor een alternatief zorgen.

Vorig jaar al startte het met de voorbereiding van NxtPort, een dataplatform waar alle mogelijke partijen - rederijen, expediteurs, terminals, verschepers, loodsen, douane - ook van buiten Antwerpen, mee in kunnen stappen. Het doel is om op vrijwillige basis gegevens te delen, zodat de logistieke keten kan worden verbeterd.

Niet spontaan gedeeld

“Denk aan de afhandeling van lading richting het hinterland. Nu zit die data apart bij onder meer de terminal, de agent, de expediteur en de douane. Die wordt niet spontaan gedeeld, terwijl dat het proces wel kan optimaliseren”, zegt Stephan Vanfraechem, vanuit Alfaport-Voka mee een trekker van het initiatief.

De operationele opstart is over een tweetal maanden gepland met zo’n 5 miljoen euro aan werkkapitaal. Een beperkt team zal NxtPort aansturen en voor de rest vertrouwt men op onder andere IT-specialisten, ook binnen de start-upcultuur.

Een CEO is er voorlopig nog niet, maar het initiatief wordt mee geleid door de Schotenaar Karel Plasman, gekend van onder meer Acerta, Rabobank Nederland. “Kunnen we op tegen de grote spelers? Ik denk het wel, Hier is al zo veel ervaring, verankerd in de Antwerpse”, zegt hij.

Nu in het nieuws