© Joris Herregods

Nieuw revalidatiecentrum laat patiënten dankzij robotachtige apparaten weer bewegen

Het nieuwe neurorevalidatiecentrum Trainm in Antwerpen heeft woensdag de eerste patiënten ontvangen. Met hoogtechnologische robotachtige apparaten herprogrammeren ze de hersenen om bepaalde bewegingen opnieuw aan te leren. Ook werden gesprekken gestart om voor een terugbetaling te gaan.

Nilofar Niazi en echtgenoot Edward Schiettecatte zijn twee ex-bankiers van Wall Street. Toen zij een kind kregen met hersenverlamming, gooiden ze hun carrière om en gingen ze op zoek naar een behandeling.

Aanvankelijk richtten ze zich op stamceltechnologie, maar in 2012 verlegden ze de focus naar neurorevalidatie. Daarbij wordt gebruikgemaakt van onder meer hersenstimulatie en robotica. Zo krijgen patiënten bijvoorbeeld een robotachtig pak aan waarmee ze wandelbewegingen oefenenen.

© Joris Herregods

“Door een beweging 1.000 keer te herhalen is het mogelijk dat een deel van de hersenen de functie van het beschadigde deel overneemt”, zegt Nilofar Niazi. “Een kinesist kan tientallen keren een oefening of beweging herhalen, robots kunnen dit eindeloos lang volhouden”, voegt medisch directeur Tony Van Havenbergh toe, die ook voorzitter neurochirurgie is bij GZA Ziekenhuizen Antwerpen.

Op die manier kunnen patiënten met neurologische aandoeningen zoals MS, ALS en Parkinson, maar ook patiënten na een beroerte of blessure bij Trainm terecht voor een behandeling.

Sinds september is het centrum in de Antwerpse Quellinstraat aanwezig. Nu gaan ze van start met zo’n veertig patiënten. Terugbetaling is er nog niet, al lopen er “prille gesprekken” met de relevante overheden. Er werd ook in een fonds voorzien om minder kapitaalkrachtige patiënten toegang te geven tot de therapie.

Verschillende GZA-artsen zijn bij het Trainm-initiatief betrokken.

Bekijk de reportage van ATV:

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio