© BELGAIMAGE

UA: “Menselijke neus telt vijf bacteriëntypes”

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben vastgesteld dat de beestjes in eenieders neus kunnen worden onderverdeeld in vijf verschillende types. “Die nieuwe inzichten dragen op termijn bij tot een betere bestrijding van luchtwegeninfecties”, zegt prof. Sarah Lebeer (UAntwerpen).

JaTi

Vorig jaar doneerden honderd gezonde volwassen vrijwilligers tussen 18 en 65 jaar een ‘neus-staal’ aan wetenschappers van de onderzoeksgroep ENdEMIC (Environmental Ecology & Microbiology) van het Departement Bio-ingenieurswetenschappen (UAntwerpen). Doctoraatsstudenten Ilke De Boeck en Stijn Wittouck gingen aan de slag met dat materiaal, onder begeleiding van de professoren Sarah Lebeer (UAntwerpen) en Olivier Vanderveken (NKO-arts, UAntwerpen en UZA).

“Uit de analyses blijkt dat de stalen onder te verdelen zijn in vijf types neusbacteriën”, leggen de onderzoekers uit. “Ze kunnen worden uitgesplitst in een Moraxella-type, een Streptococcus-type, een Haemophilus-type, een Fusobacterium-type en een gemengd type van Staphylococcus/Corynebacterium/Dolosigranulum. De types kregen hun naam op basis van de meest voorkomende bacterie. Omdat we enkel gezonde vrijwilligers hebben onderzocht, zijn deze types representatief voor een ‘gezonde’ neusflora.”

Het onderzoek biedt de wetenschappers een solide basis om nu uit te gaan onderzoeken welke rol bepaalde bacteriën spelen bij infecties van de bovenste luchtwegen en in de neus-keel-oorholtes. Lebeer en Vanderveken: “Op langere termijn hopen we meer gerichte therapieën te kunnen ontwikkelen voor de bestrijding van deze infecties.”

© UA

Vastgoed

Jobs in de regio