© Joren De Weerdt

De sterren van Galaxy Studios

Will Tura, Bart Peeters, dEUS, Clouseau, Hooverphonic en zelfs James Last: allemaal zakten ze al af naar Mol om geluidsopnames te maken bij Galaxy Studios. Dat er midden in de velden van Millegem een grensverleggende studio staat, is het rechtstreekse gevolg van één scherpe karaktertrek van oprichter Wilfried Van Baelen: koppigheid.

Het mag duidelijk zijn: Galaxy Studios is een familiezaak. Wilfried Van Baelen zal de eerste zijn om toe te geven dat het zonder zijn broer Guy allicht bij dromen van een revolutionaire studio was gebleven. “Ik word vaak bestempeld als het visionaire type”, legt hij uit. “Guy is een ingenieur en heel creatief op het puur technische vlak. We vullen elkaar goed aan. Het gebeurt niet vaak dat we een meningsverschil hebben en als er eentje is, leidt dat nooit tot conflicten. We zijn een echte Kempense, warme familie. Bescheiden van aard. Maar in mijn hoofd ben ik misschien niet zo bescheiden. Ik wil graag vooruit. Ik probeer wel met twee voeten op de grond te blijven, maar in mijn dromen is dat niet altijd zo.”

Hoewel de eerste studio letterlijk in het kippenhok van vader Van Baelen werd gebouwd, ­bleken de opnames die Wilfried maakte dermate goed van kwaliteit dat alle grote Belgische artiesten al vroeg naar Millegem kwamen afgezakt. “In dat kippenhok hebben we bijvoorbeeld, samen met ­Wouter Van Belle, een van de eerste hits van ­Axelle Red ­afgewerkt”, zegt Wilfried. “De op­names van ­Helmut Lotti deed ik zelf. Alle grote namen zijn hier ­geweest: Will Tura, Bart Peeters, Johan Verminnen, noem maar op. Allemaal waren ze onder de indruk van de nieuwe sound die ik als producer of engineer kon maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners