Tweeten wordt lastiger voor Trump

Tot voor kort gebruikte Donald Trump voor alles zijn persoonlijk Samsung-smartphone. Die tijd is nu voorbij. Foto: AP

Tweeten wordt lastiger voor Trump

Print

Achter de Twitteraccount van Donald Trump zit geen team van socialemediaspecialisten, zoveel is intussen duidelijk. Zijn impulsieve tweets stuurt hij zelf, met zijn eigen smartphone. Nu hij de eed aflegt als president zal tweeten flink lastiger worden voor Trump.

Barack Obama was bij zijn aantreden in 2009 verknocht aan zijn persoonlijke smartphone, net zoals Trump nu. Om veiligheidsredenen mocht Obama die BlackBerry echter niet meer gebruiken. Nu ja, hij mocht dat nog wel, maar er werden zoveel wijzigingen aan het toestel gemaakt dat hij enkel nog kon bellen en mailen naar een beperkt groepje mensen uit zijn entourage.

Speelgoedtelefoon

‘Toen ik de telefoon kreeg, zeiden ze: “Dit is een geweldig toestel, maar het heeft geen camera, je kan niet zomaar sms’en of bellen, en je kan er ook geen muziek op zetten”’, zei Obama over zijn presidentiële smartphone aan talkshowpresentator Jimmy Fallon. ‘Ken je die speelgoedtelefoons waar kleuters mee spelen? Het was ongeveer zoiets.’

Eerder deze week heeft ook Donald Trump zijn privétoestel bij de Secret Service moeten inruilen voor een veiliger exemplaar. De nieuwbakken POTUS kreeg ineens ook een nieuw telefoonnummer. Officieel uit veiligheidsoverwegingen, maar aan de New York Times zeggen assistenten van Trump ‘opgelucht te zijn dat de president-elect niet meer zomaar door iedereen rechtstreeks kan worden opgebeld’.

Gedaan met tweeten?

De kans lijkt klein dat president Trump het tweeten zomaar zal opgeven. Sean Spicer, de nieuwe persverantwoordelijke van het Witte Huis, zei eerder al dat Trump als president op Twitter actief zal blijven. De interactie met Trump-fans op sociale media wordt volgens Spicer ‘een boeiend onderdeel van de job’.

Maar hoe Donald Trump dat concreet zal doen, moet nog blijken. Zijn voorganger gebruikte om te tweeten af en toe een toestel van een van zijn medewerkers, maar gezien de hoeveelheid berichten die Trump lanceert, lijkt zoiets praktisch niet meteen haalbaar.

‘Het is cruciaal dat een presidentiële smartphone al die beperkingen heeft’, zegt Richard George, die bij de National Security Agency (NSA) destijds de Blackberry van Obama moest beveiligen. ‘We zijn allemaal mogelijke doelwitten, maar de president is uiteraard een veel groter doelwit dan iedereen anders.’ In een interview met Defense One zegt George dat de president bestookt zal worden met valse links, vermomd als legitieme berichten.

‘Als een president niet oplet, kan hij de controle over zijn telefoon kwijtspelen, inclusief de camera en de microfoon van het toestel’, zegt George, die als NSA-veteraan weet waar hij over spreekt. Uit de NSA-documenten die Edward Snowden in 2014 publiek maakte, bleek ook dat inlichtingendiensten zich eerder makkelijk toegang kunnen verschaffen tot de systeemfuncties van een smartphone.

Meerdere toestellen

Voor Trumps getweet suggereert de NSA-specialist meerdere toestellen: ‘Het lijkt ondenkbaar dat hij één toestel zal hebben om alles mee te doen. Technisch is het mogelijk om de mogelijkheden van een toestel te beperken tot één specifieke functie. Wellicht krijgt hij een toestel waar hij dus enkel mee kan twitteren, maar verder niets mee kan. Dat is ook praktisch geen probleem, want hij wordt voortdurend omringd door mensen die zijn spullen dragen.’

Maar uiteindelijk hangt alles af van hoe welwillend Trump wil zijn. De president doet wat hij wil, en hoeft ook niet te luisteren naar de NSA. ‘Maar presidenten zijn inherent heel erg slimme mensen’, besluit Richard George. ‘Ze snappen de risico’s die ze nemen en spelen het spel zoals het moet. Je wordt geen president als je dergelijke zaken niet begrijpt.’

Nu in het nieuws