Christophe Francken trekt langs scholen met monoloog ‘De Drankduivel’

“Mijn vader zal altijd een alcoholist blijven”

Leraar en acteur Christophe Francken toert door Vlaanderen met zijn monoloog De Drankduivel. Dat doet hij samen met zijn vader die de drank meer dan dertig jaar heeft afgezworen.

Margo Tilborghs

Vader en zoon Francken zijn twee handen op een buik. De band is stevig, al was dat ooit anders. “Ik ben alcoholist”, zegt de vader van Christophe. “Maar ik raak al dertig jaar geen druppel meer aan. Het heeft mezelf en mijn gezin te veel schade toegebracht. Toen ik besefte dat het zo niet langer kon, heb ik hulp gezocht bij de Anonieme Alcoholisten (AA), de moeilijkste stap in mijn leven. Ophouden was niet makkelijk. Ik heb gehuild van machteloosheid, woede en frustratie. De afkickverschijnselen waren niet min: zweten, beven, angst, niet kunnen eten of slapen. Drie weken heeft die ontnuchtering geduurd. En daarna begon het echte werk, de geestelijke ontwenning. Het ging met vallen en opstaan, maar de mensen van de AA hebben me geholpen.”

Bespreekbaar maken

Christophe maakte als 14-jarige het drankgebruik van zijn vader bijna dagelijks mee. “Het was een angstige tijd”, zegt hij. “Ik had eigenlijk geen vader. Ik zag hoe mijn moeder eronder leed. En bovendien moest alles binnenshuis gehouden worden. Ik kon mijn verhaal bij niemand kwijt. Juist daarom wilde ik mijn verhaal nu naar buiten brengen. Alcoholisme moet bespreekbaar gemaakt worden.”

In oktober 2014 ging De Drankduivel in première. Christophe brengt de beklijvende monoloog bijna wekelijks in middelbare scholieren. Hij werkt daarvoor samen met Project Jongeren, dat na de voorstelling de nabespreking op zich neemt. “Het verhaal is grotendeels autobiografisch”, zegt hij. “Het gaat over twee mannen die onder één dak wonen. Sinds Swa gescheiden is en het hoederecht heeft over zijn 15-jarige zoon Eric, is het thuis geen pretje meer. De drankduivel krijgt grip op Swa’s doen en laten, waardoor hij van Eric vervreemdt.”

Francken speelt zichzelf toen hij een jaar of 14 was. Maar hij speelt ook de drankduivel en de rol van zijn vader, die alcoholist was. “Mijn vader heeft zijn leven terug op de rails gekregen. Onze band is sterker dan ooit. Er gaat bijna geen voorstelling voorbij of mijn vader is aanwezig.”

“Het was geen makkelijke periode”, blikt hij terug. “Want alcoholisme is niet alleen het probleem van de patiënt zelf. Het hele gezin lijdt eronder. Maar er is hulp, zowel voor de alcoholist (AA) als voor de familie (Al-Anon en Alateen).

www.christophefrancken.com

Anonieme Alcoholisten Vlaanderen

Project Jongeren

Vastgoed

Jobs in de regio