© Facebook

Hele wereld wenst jongetje een gelukkige verjaardag... maar hij is helemaal niet jarig

Facebook is in de ban van een post van Elvid Dervishi. Die zette zondagavond een foto online van een jongetje dat met een ernstige huidziekte kampt. Volgens Dervishi werd het jongetje 11 jaar en had een klasgenoot hem verteld dat door zijn ziekte niemand hem een gelukkige verjaardag zou wensen. Het verhaal ontroerde heel wat Facebookgebruikers en intussen feliciteerden al meer dan 2 miljoen mensen van over de hele wereld de jongen. Maar wat blijkt nu? Het verhaal is helemaal uit de lucht gegrepen. Het Facebookprofiel van Dervishi staat vol met dergelijke ‘fake news’-berichten om kliks te genereren.

Het jongetje op de foto is immers de Braziliaan Lucas Costa en hij is niet 11, maar 8 jaar oud. Zijn verhaal haalde in Brazilië al heel wat kranten. De jongen lijdt immers al sinds zijn geboorte aan de huidziekte Epidermolysis Bullosa. Die aandoening zorgt ervoor dat Lucas’ huid erg teer wordt, met blaren en wonden tot gevolg.

Ondanks zijn ziekte probeert Lucas er het beste van te maken. Maar de behandeling is niet goedkoop. In de hoop de levenskwaliteit van Lucas te verbeteren, werd daarom gestart met een website waarop mensen een donatie kunnen doen. Daarnaast zijn Lucas en zijn ouders ook erg actief op Facebook en Instagram.

Enkele weken geleden vierde Lucas zijn verjaardag. Omdat hij ondanks zijn ziekte zo sterk en moedig is, werd voor zijn feestje gekozen voor een toepasselijk thema: superhelden. De foto die Elvid Dervishi zondag op Facebook plaatste, is er een van dat feestje. Zo blijkt uit deze foto die vijf weken geleden op de Instagramaccount van Lucas werd geplaatst. De gelijkenissen zijn treffend...

De bewuste Facebookpost, waarop intussen al meer dan 2 miljoen mensen reageerden:

Nu in het nieuws