© *

“Verdachte heeft aanval op nachtclub Istanbul bekend”

De man die in de nacht van maandag op dinsdag werd opgepakt in verband met de aanval op een nachtclub in Istanbul op oudejaarsnacht heeft bekend. Dat zegt Vasip Sahin, de gouverneur van de Turkse stad, dinsdag.

Belga

De gouverneur heeft ook de naam van de verdachte bekendgemaakt: de Oezbeek Abdulgadir Masharipov. Dat Islamitische Staat (IS) verantwoordelijk is voor de dodelijke schietpartij, staat volgens de gouverneur buiten kijf.

De staatsmedia meldde afgelopen nacht dat de vermoedelijke dader van de aanval op nachtclub Reina, waarbij 39 doden vielen, was opgepakt. Het zou gaan om een man uit Centraal-Azië die vanuit Syrië naar Turkije was afgereisd.

© REUTERS

Volgens Sahin kwam de man aan in Turkije in januari 2016, schrijft BBC. De verdachte zou de aanval intussen bekend hebben, aldus nog de gouverneur van de stad. “Hij heeft vier jaar training gekregen in Afghanistan en spreekt vier talen”, zei Sahin aan de pers. Hij noemde de verdachte nog een “goed getrainde terrorist”. Bij zijn arrestatie trof de politie ook nog 197.000 dollar cash geld aan naast wapens, magazijnen, simkaarten en ander materiaal. Naast de Oezbeek werden ook nog een Iraakse man en drie vrouwen “uit Afrika en Egypte” opgepakt. Tijdens de operatie werden 2.000 agenten ingeschakeld.

Bij de aanval op nachtclub Reina tijdens de nacht van oud op nieuw lieten 39 mensen het leven. Het ging voornamelijk om buitenlanders. Zo was er ook een jongeman uit Houthalen met de dubbele Belgisch-Turkse nationaliteit onder de slachtoffers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER