© EPA

Guy Verhofstadt trekt zich terug als kandidaat-voorzitter Europees parlement

Guy Verhofstadt trekt zich terug als kandidaat-voorzitter van het Europees Parlement. De liberale fractie van Verhofstadt heeft met de EVP een “pro-Europees akkoord” gesloten en steunt de christendemocratische kandidaat Antonio Tajani in de race om het voorzitterschap.

Belga

De opvolger van de sociaaldemocraat Martin Schulz als voorzitter van het Europees Parlement wordt dinsdag verkozen in Straatsburg. Tajani en zijn socialistische uitdager Gianni Pittella (S&D) gelden als de twee topfavorieten. Het akkoord met de liberalen lijken de kansen van Tajani alleen maar vergroot te hebben.

In een e-mail aan de 751 parlementsleden legt Verhofstadt uit dat het akkoord “een eerste belangrijke stap is in de bouw van een pro-Europese coalitie om onze Unie te hervormen en te versterken”. Dat is ook dringend nodig, want “met Trump, Poetin en de vele andere uitdagingen waar Europa voor staat, is het cruciaal dat we samenwerken om onze Unie te hervormen”.

Defensie-Unie

EVP en ALDE verbinden zich ertoe te werken aan een echte Defensie-Unie en beter economisch bestuur in de EU en de eurozone in het bijzonder. Ze willen ook dat het Europees Parlement ten volle betrokken wordt bij de onderhandelingen over de Brexit - zoals bekend coördineert Verhofstadt de werkzaamheden daarover in het parlement.

Verhofstadt benadrukt dat de nieuwe coalitie, die de ten grave gedragen ‘grote coalitie’ van EVP en S&D moet vervangen, open staat voor “alle pro-Europese fracties”. Volgens sommigen is ook de conservatieve ECR-fractie bij het akkoord betrokken, maar haar kandidaat-voorzitter, de Belgische Helga Stevens (N-VA), zegt van niets op de hoogte te zijn. Zij nam om 9 uur in ieder geval nog aan de eerste stemronde deel.

Bij de sociaaldemocraten wordt ontstemd gereageerd op het akkoord tussen Tajani en Verhofstadt. “In amper een week tijd van flirten met Beppe Grillo naar steun geven aan Berlusconi. Faut le faire”, tweette Kathleen Van Brempt (sp.a). Ze spreekt van “achterkamerpolitiek” en een “gebrek aan openheid en transparantie”.