Miss België excuseert zich voor ‘racistische reactie’

“Waalse media proberen mij te saboteren”

Print
Hasselt -

Romanie Schotte (19) zal zich haar eerste dag als Miss België wel anders voorgesteld hebben. Er ontstond gisteren heel wat commotie over een foto die ze in mei vorig jaar op Instagram zette. Het gaat om een selfie op een bus in Jette, met op de achtergrond een donkere man die nogal nors kijkt. Eén van haar volgers gaf er commentaar op met de woorden “that nigga” waarop de Brugse studente reageert met I know” en een emoticon in de vorm van een drol.

“Als er een blanke man achter mij had gezeten, had ik net hetzelfde gepost”, zegt een lichtjes aangedane Romanie. “Die emoticon staat voor mij gelijk aan een gewone smiley, ik bedoelde er zeker niets racistisch mee. Iedereen maakt fouten. Ik heb voorheen op die foto nooit reactie gehad, maar als je bekend bent, wordt alles wat je zegt of doet ineens met een vergrootglas bekeken. Ik ga dus voortaan wel wat voorzichtiger zijn. Ik had beter moeten nadenken en had beter helemaal niet gereageerd op die reactie van die volger. ‘Nigga’ is blijkbaar voor veel mensen heel kwetsend. Ik excuseer me dan ook bij die man op de foto als dat bij hem slecht zou overkomen, want ik wou zeker niemand beledigen of belachelijk maken. Ik ben zeker ook geen racist, ik sta open voor alle culturen. Ik had daarnet nog een interview bij RTL en daar zijn vijf zwarte mannen naast mij komen staan voor een selfie. Zoiets doe ik met plezier.”

“Waalse media proberen mij te saboteren”
Foto: BELGA

Manoeuvre

Schotte wijst er fijntjes op dat het niet toevallig is dat de Franstalige media gisterochtend de bewuste instagrampost oprakelden. “Het is duidelijk een manoeuvre om mij te saboteren”, zegt ze. “Bij sommige Waalse media kunnen ze het niet goed verkroppen dat er opnieuw een Vlaamse kandidate gewonnen heeft en daarom zochten ze een stok om te slaan. Flauw, want in het buitenland liggen ze er echt niet wakker van of Miss België nu een Waalse of een Vlaamse is. Wij zijn het land van frieten en chocola en of de Miss Frans of Nederlands spreekt, dat kan buitenlanders toch niets schelen.”

Schotte probeert de kritiek niet aan haar hart te laten komen. “Ik wil liefst geen schandaaltjes meer veroorzaken, maar ik ga blijven posten op sociale media. Ik laat hierdoor ook mijn eerste Missdagen niet verknoeien. Er staan de komende dagen en weken heel veel leuke fotoshoots in mijn agenda, het wordt lekker druk.”

MEEST RECENT