© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Miss België excuseert zich voor ‘racistische reactie’

“Waalse media proberen mij te saboteren”

Romanie Schotte (19) zal zich haar eerste dag als Miss België wel anders voorgesteld hebben. Er ontstond gisteren heel wat commotie over een foto die ze in mei vorig jaar op Instagram zette. Het gaat om een selfie op een bus in Jette, met op de achtergrond een donkere man die nogal nors kijkt. Eén van haar volgers gaf er commentaar op met de woorden “that nigga” waarop de Brugse studente reageert met I know” en een emoticon in de vorm van een drol.

Jan RUYSBERGH

“Als er een blanke man achter mij had gezeten, had ik net hetzelfde gepost”, zegt een lichtjes aangedane Romanie. “Die emoticon staat voor mij gelijk aan een gewone smiley, ik bedoelde er zeker niets racistisch mee. Iedereen maakt fouten. Ik heb voorheen op die foto nooit reactie gehad, maar als je bekend bent, wordt alles wat je zegt of doet ineens met een vergrootglas bekeken. Ik ga dus voortaan wel wat voorzichtiger zijn. Ik had beter moeten nadenken en had beter helemaal niet gereageerd op die reactie van die volger. ‘Nigga’ is blijkbaar voor veel mensen heel kwetsend. Ik excuseer me dan ook bij die man op de foto als dat bij hem slecht zou overkomen, want ik wou zeker niemand beledigen of belachelijk maken. Ik ben zeker ook geen racist, ik sta open voor alle culturen. Ik had daarnet nog een interview bij RTL en daar zijn vijf zwarte mannen naast mij komen staan voor een selfie. Zoiets doe ik met plezier.”

© BELGA

Manoeuvre

Schotte wijst er fijntjes op dat het niet toevallig is dat de Franstalige media gisterochtend de bewuste instagrampost oprakelden. “Het is duidelijk een manoeuvre om mij te saboteren”, zegt ze. “Bij sommige Waalse media kunnen ze het niet goed verkroppen dat er opnieuw een Vlaamse kandidate gewonnen heeft en daarom zochten ze een stok om te slaan. Flauw, want in het buitenland liggen ze er echt niet wakker van of Miss België nu een Waalse of een Vlaamse is. Wij zijn het land van frieten en chocola en of de Miss Frans of Nederlands spreekt, dat kan buitenlanders toch niets schelen.”

Schotte probeert de kritiek niet aan haar hart te laten komen. “Ik wil liefst geen schandaaltjes meer veroorzaken, maar ik ga blijven posten op sociale media. Ik laat hierdoor ook mijn eerste Missdagen niet verknoeien. Er staan de komende dagen en weken heel veel leuke fotoshoots in mijn agenda, het wordt lekker druk.”

Nieuwe Miss België beschuldigd van racisme na Instagram-post

Romanie Schotte is nog maar net verkozen tot de nieuwe Miss België of er is al ophef ontstaan over een commentaar die de jonge vrouw bij een foto op Instagram zette.

Het gaat om een foto die in mei van vorig jaar op de foto-app werd geplaatst. Daarop is Romanie te zien in een bus. Ze maakte er een selfie. Romanie glimlacht op de foto en is gekleed in het roze en wit. Als commentaar bij de foto zette de nieuwe Miss België “Pink”.

Achter Romanie zat een zwarte man, die ook op de foto te zien is. Een van haar volgers op Instagram gaf daar commentaar op, en had het over “die neger”. Gebruiker benoitvanden3ssche schrijft “That nigga”, waarop Romanie antwoordt met “I know”. Romanie werd op een aantal fora en op Facebook intussen beschuldigd van racisme.

“Kaka is bedoeld als smiley”

Romanie Schotte reageerde intussen via Miss België-organisatrice Darline Devos aan SudPresse. “Romanie houdt van die foto en van het feit dat die man ook op de foto staat. Ze is helemaal niet racistisch. De emoticon van die kaka gebruikte ze als een smiley, helemaal niet op een negatieve manier.”

De nieuwe Miss België heeft de foto intussen verwijderd van haar Instagram-profiel.

© romaniesss

Nieuwe Miss België: “Hoe zou ik nu een raciste kunnen zijn?”

© BELGA

De kersverse Miss België Romanie Schotte is geen raciste. Dat heeft ze maandag laten weten in een persbericht. De 19-jarige Schotte werd zaterdag verkozen tot mooiste meisje van het land. Maar afgelopen weekend dook een Instagram-foto van haar op waarop ze een racistisch commentaar zou geschreven hebben.

De foto dateert van voor Schotte afgelopen zaterdag verkozen werd tot Miss België. Op die foto - een selfie - staart op de achtergrond een zwarte man in de camera. Dit zette een van Schottes volgers ertoe aan om met “That Nigga” te reageren. Schotte reageerde op die reactie met een ‘lachend drolletje’.

Dat lachend drolletje brak Schotte even zuur op. Heel wat mensen vroegen zich af of de kersverse Miss België al dan niet een raciste is.

Spijt

Neen, zo blijkt nu maandagavond uit een persbericht dat werd uitgestuurd door de organisatie van de schoonheidswedstrijd. “Ik sta open voor alle culturen en voor alle mensen. Mijn papa werkt hoofdzakelijk in Afrika, hoe zou ik nu een racist kunnen zijn?”, laat Schotte optekenen in dat communiqué.

Ze benadrukt haar spijt als ze iemand gekwetst heeft en belooft een goede Miss België te zijn.