© Photo News

De pest maakt minstens 27 dodelijke slachtoffers in Madagaskar

In het zuiden van Madagaskar zijn 27 mensen het slachtoffer van de pest geworden. In totaal werden 68 mensen in de regio’s Atsimo-Atsinanana en Ihorombe met de pest geïnfecteerd. Dat schreven de gezondheidsdiensten in een maandag verspreide mededeling. Naast de builenpest zijn er ook vijf gevallen van de gemakkelijk overdraagbare longpest. Nog niet alle gevallen zijn door labproeven bevestigd.

Vorige week werden telefonisch een 30-tal bijkomende pestgevallen uit afgelegen dorpen in Ihorombe gemeld. Maar daar is nog geen officiële bevestiging van, zoals het in de gezamenlijke mededeling van het ministerie van Gezondheid en de Wereldgezondheidsorgansiatie (WHO) klinkt.

De builenpest wordt veroorzaakt door de bacil (Yersinia pestis) overgebracht en door de rattenvlo verspreid, en leidt tot erg pijnlijke lymfeklierzwellingen. Longpest daarentegen wordt echter door de bacil overgedragen in de lucht door hoesten of niezen. Symptomen zijn onder andere hoesten met bloederig schuim. Bij vroege diagnose zijn de genezingskansen door antibiotica groot.

Madagaskar krijgt af te rekenen met de meeste pestgevallen ter wereld. Sinds 2010 telde de WHO er rond de 500 doden door de pest.

MEER OVER Madagaskar