Dader aanslag Istanbul gearresteerd

De dader die op oudejaar 39 slachtoffers maakte in een nachtclub in Istanbul, is gearresteerd. Dat melden verschillende Turkse media. Het zou gaan om Abdulkadir Masharipov. Hij werd volgens de Turkse staatstelevisie samen met zijn 4-jarige zoon gearresteerd in Esenyurt, een stad ten westen van Istanboel.

jdb

De schutter viel op oudejaarsnacht om 01:30 de nachtclub Reina in de Turkse stad Istanbul binnen. Er waren op dat moment zo’n 700 mensen Nieuwjaar aan het vieren.

Bij de aanslag vielen er 39 slachtoffers, onder wie Kerim Akyil uit Houthalen-Helchteren. De dader kon op de vlucht slaan maar werd maandag dus ingerekend. Twee dagen na de aanslag dook er wel een vreemde selfievideo op, waarop te zien was hoe de man rustig over het Taksimplein wandelt.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de nachtclub geclaimd. “Een heroïsche soldaat van het kalifaat heeft toegeslagen”, luidde het in een mededeling.

De Turkse autoriteiten konden de dader al een tijdje geleden identificeren. Volgens lokale media gaat het om een man van Centraal-Aziatische origine, die vanuit Syrië naar Turkije kwam.

Anonieme Turkse veiligheidsbronnen zeiden aan Anadolu dat er dinsdagochtend nog meer operaties tegen mogelijke terroristische cellen gepland staan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER