“Kinderen maken je niet lang gelukkiger”

Foto: Shutterstock

Mama

“Kinderen maken je niet lang gelukkiger”

Print
Kinderen maken mannen en vrouwen niet aanzienlijk gelukkiger, of toch niet voor lang. Dat zei professor Andrew Clark, verbonden aan de Paris School of Economics, tijdens een conferentie in Londen naar aanleiding van een nieuwe studie 'The Origins of Happiness'.

Volgens de professor maken kinderen je wel degelijk een beetje gelukkiger, maar blijft die boost niet duren. Hij beweert dat het geluksgevoel van de ouders na een periode van twee jaar weer helemaal hetzelfde is als toen er nog geen baby was. Een lange relatie zonder kinderen zou koppels wél constant gelukkig houden. Hoe Clark de geluksniveaus van mensen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland en Australië heeft gemeten, is niet duidelijk.

"Er is positieve spanning als het kindje in aantocht is, vreugde als het wordt geboren en binnen de twee jaar is er volledige aanpassing gebeurd", aldus Clark. Zijn studie heeft echterveel beperkingen. Hij observeerde alleen koppels met kinderen jonger dan vier jaar. Het geluksgevoel van ouders met oudere kinderen kan hij dus niet in kaart brengen. Hij weet ook niet hoe gelukkig grootouders zijn als hun kinderen zelf een gezin stichten.

Een andere studie uit 2016 over hetzelfde onderwerp, waaraan Clark ook meewerkte, toont dan weer aan dat de relatie tussen kinderen en geluk sterk verschilt van land tot land. Daaruit blijkt ook dat mannen en vrouwen die ouders worden na hun dertigste, gelukkiger zijn dan zij die op jongere leeftijd aan kinderen beginnen.

NIET TE MISSEN