EK shorttrack

Europese top is nog ver weg voor Belgische shorttrackers

De Belgische shorttrackers hebben in Turijn ervaren dat de Europese top nog ver verwijderd is. Tijdens het EK waren B-finales meestal te hoog gegrepen voor de schaatsers van bondscoach Pieter Gysel.

belga

Aan de top werd dit weekend in de Palavela adembenemende strijd uitgevochten, die resulteerde in Europese titels voor de Rus Semen Elistratov en de Italiaanse Arianna Fontana. Schaatsen is natuurlijk vallen en opstaan, maar shorttrack is daarbij ook nog actie en reactie. De winnaars moeten niet alleen snel, maar ook slim zijn.

Niet boven de middenmoot

In het eindklassement boekte Jan Almey als twintigste de beste Belgische klassering. Gert-Jan Goeminne volgde hem op de 21e plaats. Goeminne strandde op de 1.000 meter in de kwartfinale. Hanne Desmet, de enige Belgische vrouw in de Europese shorttrackelite, eindigde als vijftiende. Met een vijfde plaats in de halve finale van de 1.000 meter, kwam voor Desmet een einde aan het toernooi. Dat betekent dat de Belgische schaatsers niet boven de grauwe middenmoot uitsteken.

Impulsen naar boven kunnen worden verwacht van Stijn Desmet, die nog junior is, maar al wel bij de senioren meedoet aan het kwartet van de aflossing. De vier –naast Almey, Goeminne en Desmet is dat Ward Pétré – kwam niet verder dan de B-finale. Die werd gewonnen door Wit-Rusland, de Belgen werden net als Groot-Brittannië door een straf niet geklasseerd. Een positie onderaan de beste acht van Europa is onvoldoende om een olympische droom waar te maken.

De shorttrackers hebben sinds begin december maar weinig wedstrijden gehad. Het Vlaamse kampioenschap was niet meer dan een onderlinge krachtmeting. Om financiële redenen werd afgezien van een reis naar Azië waar twee wereldbekerwedstrijden op het programma stonden. Desmet mikt nu op het WK junioren, over twee weken in Innsbruck. Een week later mogen de senioren het bij de wereldbekerwedstrijden in Dresden nog eens proberen.

Meer sportnieuws