© vrs

Tweehonderd ICT-jobs verdwijnen bij bpost

Staatsbedrijf bpost zegt de contracten op met een tweehondertal zelfstandige informatici en verkast hun jobs naar India. “Schandalig”, klinkt het bij de vakbonden. “Om Post.nl te kopen hadden ze wel geld. Konden ze die jobs nu echt niet in eigen bedrijf houden?” schrijft het ACV aan zijn personeel. “Dit is echt de schaamte voorbij.”

BART MOERMAN

Bpost heeft contracten ondertekend met de Indiase informaticabedrijven Infosys en Tata Consultancy. Dat blijkt uit een personeelsmededeling van Informaticadirecteur Nico Cools die via de spreekwoordelijke gunstige wind bij de redactie van uw krant raakte. Woordvoerster Barbara Van Speybroeck bevestigde gisteravond de operatie. De vakbonden bij bpost zijn zeer verbolgen. “Een overheidsbedrijf dat zich een bod van 2,55 miljard euro op Post.nl kan veroorloven, maar daarentegen het grootste deel van zijn ICT-departement uitbesteedt naar een lageloonland, dat is voor ons de schaamte voorbij”, schrijft de bond in een personeelsmededeling.

“We hebben dit niet kunnen tegen ouden”, zegt woordvoerder Jean-Pierre Nyns van ACOD. “We wilden die jobs liever in het eigen bedrijf houden, of toch in eigen land. Maar men zei ons dat dit onmogelijk was.” Volgens Nyns heeft hij wel nog voorwaarden kunnen bedingen op gebied van loon- er arbeidsvoorwaarden.

Op de ICT-afdeling van bpost in het Muntcentrum werken in totaal vierhonderd mensen. Enkel de circa tweehonderd zelfstandigen zijn hierdoor getroffen. Zij zijn er nu aan de slag via een Belgisch bedrijf dat AGS heet. Hun contracten zijn of worden stopgezet. Komende maandag al begint de overschakeling naar de Indiase bedrijven.

Opleidingen

Bpost heeft ook zo’n tweehonderd informatici in loondienst in het Muntcentrum. Die blijven aan de slag, maar krijgen wel andere taken toegewezen. Maar dat gebeurt voor het ACV op een totaal respectloze manier: zo moeten zij de Indiërs opleiden. “Onverantwoord”, vindt de vakbond, die zich ook afvraagt of bij belangrijke incidenten vanuit India wel voldoende snel kan worden opgetreden. Bovendien vindt de bond het geen goede zaak om de controle en het overzicht van zo’n kerntaak uit handen te moeten geven. Maar volgens Nico Cools van bpost is de bedoeling van de hele operatie vooral om de kosten te drukken door minder leveranciers te hebben, en “er toch voor te zorgen dat we de richting van vernieuwing in de digitale economie aan kunnen.”

Vastgoed

Jobs in de regio