© AFP

Amerikaanse Senaat begonnen met de ontmanteling van Obamacare

De Amerikaanse Senaat, waar de Republikeinen de plak zwaaien, is donderdag begonnen met de ontmanteling van Obamacare met de bedoeling de hervorming van de ziekteverzekering door de vorige president grotendeels ongedaan te maken. Door de wet die officieel de Affordable Care Act heet, is het voor elke Amerikaan verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Arme Amerikanen komen in aanmerking voor subsidies. Volgens de Republikeinen kost de nieuwe zorgwet vele honderden miljarden dollar en dat zorgt voor een drastische verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond.

adm

De Senatoren keurden daartoe als eerste stap met 51 tegen 48 stemmen een technische begrotingsmaatregel goed. “Met de stemming van vannacht hebben de Republikeinen een eerste besluit genomen om ons ziekteverzekeringssysteem ongedaan te maken”, betreurde de Democratische senatrice Debbie Stabenow de beslissing.

De Republikeinse senator Thad Cochran rechtvaardigde dan weer de goedkeuring van deze resolutie, een eerste stap voor verdere actie rond de afschaffingsprocedure en de vervanging van de omstreden zorgwet. “Ik heb al van in het begin gezegd dat die wet vol mazen zit”. President-elect Donald Trump heeft beloofd dat de zorgwet afgeschaft en vervangen wordt zodra hij in het Witte Huis zit.

“De afschaffing door de Republikeinen zal ertoe leiden dat de zorgverzekeraars opnieuw zullen belast worden met onze ziektekostenverzekering, dat Amerikaanse patiënten hun bescherming kwijt zijn, 30 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering verliezen en de prijzen van de voorgeschreven medicamenten weer de hoogte zullen ingaan”, meent Stabenow. “In plaats van de hervorming van de gezondheidszorg af te schaffen en Medicare (zorgverzekering voor gepensioneerden) en Medicaid (zorgverzekering voor de armsten) af te zwakken, zouden de Republikeinen beter samenwerken met de Democraten om de gezondheidszorg te verbeteren en de kosten voor de gezondheid van alle Amerikanen te drukken”. Voor Thad Cochran daarentegen is “de bedoeling om het beleid en de reglementering die de keuze beperken ongedaan te maken, de kosten te verhogen en de toegang tot de ziekteverzekering te verminderen”.

MEER OVER Amerikaanse verkiezingen 2016