Minister van Energie Marghem reageert wrevelig op kritiek oversubsidiëring van Belgische windmolens

Foto: Photo News

Minister van Energie Marghem reageert wrevelig op kritiek oversubsidiëring van Belgische windmolens

Print

Minister van Energie Marie Chrstine Marghem (MR) reageert wrevelig op het rapport van energieregulator Creg waaruit de VRT besluit dat de Belgische offshore windmolenparken met 2 miljard euro overgesubsidieerd zijn.

Vergeleken met twee gelijkaardige windmolenparken die in het Nederlandse deel van de Noordzee worden gebouwd, zouden de Belgische windmolens voor 2 miljard euro overgesubsidieerd worden.

In een reactie wijst minister van Energie Marie Christine Marghem erop dat de energieregulator Creg de voorbije jaren geen vragen stelde bij de subsidiebedragen, en pas in actie schoot nadat de minister zelf vroeg om een vergelijking met de Nederlandse windparken Borssele 1 en 2. De Creg had volgens Marghem zelf een initiatief moeten nemen.

De reactie van Marghem kwam nadat regeringspartij CD&V toelichting had gevraagd. “De consument heeft recht op transparantie en verdient dus te weten waar die mogelijke oversubsidiëring vandaan komt”, zei energiespecialiste Leen Dierick.

Eerder vroeg ook Groen al duidelijkheid aan de minister. “De consument wordt keer op keer geconfronteerd met een hogere energiefactuur. Daar komt deze taks nog eens bovenop. Oversubsidiëring is geen duurzaam energiebeleid,” klonk het bij fractieleider Kristof Calvo.

Nu in het nieuws