Ergste storm in 50 jaar op komst? “Zo’n vaart zal het niet lopen”

Print

“De kust maakt zich op voor de zwaarste storm in jaren. Erger dan de Sinterklaasstorm van 2013”, luidde de waarschuwing gisteren. Weerman Frank Deboosere relativeert ondertussen. “De ergste storm in vijftig jaar zal het niet worden, maar we moeten wel waakzaam zijn.”

Sinds gisteren is het alle hens aan dek, vooral aan de kust, maar ook in Antwerpen. De waterkeringspoorten in Antwerpen zijn sinds woensdagavond 23 uur gesloten omdat er voor de komende dagen hoogwater op de Schelde wordt voorspeld.

Er werd gisteren zelfs gesproken van de ergste storm in vijftig jaar, maar zo’n vaart zal het volgens weerman Frank Deboosere niet lopen. “Toen waren er rukwinden van 130 tot 169 km/u, nu voorspellen we rukwinden tot 100 km/u aan de kust en 70 km/u in het binnenland.”

Springtij

Wat is er dan wel aan de hand? “We krijgen de volgende dagen een periode met hoge waterstanden, omdat de zon, de maan en de aarde op één lijn staan. De getijden zijn daardoor veel extremer, vandaar springtij”, legt Deboosere uit. “Dat in combinatie met een noordwestenwind die in de nacht van donderdag op vrijdag én vrijdag overdag vrij stevig zal waaien, zorgt ervoor dat die waterberg extra richting onze kust wordt geduwd.”

“De wind waait loodrecht op de kust en daarom krijgen we een hoog stormtij, maar er is een verschil tussen storm en stormtij. Het zal hard waaien, maar het is vooral het astronomische aspect dat maakt dat die waterberg extra hoog is.”

Waakzaam zijn

Het hoogtepunt van het stormtij wordt voor vrijdagmiddag voorspeld. Vrijdag (hoogtij om 14 uur) wordt een waterpeil van 6,35 meter voorspeld en dreigt het water over de keringsmuren te lopen. “Al zal de wind dan al wat gaan liggen zijn”, zegt Deboosere. “Vooral in de nacht van donderdag op vrijdag zal er veel wind zijn, samen met regen en wat smeltende sneeuw hier en daar.”

We moet dus niet panikeren, maar wel waakzaam zijn. “De situatie wordt goed opgevolgd. We raden dan ook iedereen aan om de weerberichten goed in het oog te houden.”

MEEST RECENT