Dutroux dreigt België voor rechter te slepen... omdat zijn haar niet meer wordt geknipt

Archief. Foto: BELGA/AFP

Dutroux dreigt België voor rechter te slepen... omdat zijn haar niet meer wordt geknipt

Print

Marc Dutroux is boos. In de gevangenis van Nijvel komt al enkele maanden geen kapper meer. Zijn nieuwe advocaat Bruno Dayez heeft al twee brieven geschreven naar de directie om het probleem aan te kaarten. Als er geen antwoord komt, daagt hij de Belgische Staat voor de rechter.

Haren die tot op de navel komen en een verwilderde baard. Op de recentste foto’s is Marc Dutroux nog amper herkenbaar. Zijn advocaat Bruno Dayez kan het niet meer aanzien. “Het is degoutant. Een gevangene is een gevangene. Dutroux heeft het recht op dezelfde manier behandeld te worden als de anderen. Hij doet zijn best om zijn hygiëne zo goed mogelijk te houden, maar nu begint hij toch te klagen”, vertelt Dayez aan de Franstalige krant La Meuse.

Dayez nam ondertussen al enkele keren contact op met de gevangenisdirectie om een oplossing te bedenken. “Half december heb ik de directie er voor het eerst over aangesproken. Het is de taak van de directrice om een oplossing te zoeken. Tussen Kerstmis en Nieuwjaar heb ik nog een brief gestuurd, maar toen was ze met vakantie. Na het verlof heb ik het nog eens geprobeerd, maar ik heb nooit antwoord gekregen”, aldus de advocaat. “Dutroux eist het recht om zijn haren te laten knippen op. Als we geen antwoord krijgen, dagvaarden we de Belgische Staat.”

“Schaar is te gevaarlijk”

In de gevangenis van Nijvel knippen de gedetineerden nu elkaars haar, maar dat is voor Dutroux geen oplossing. Het is te gevaarlijk om andere gevangenen in de buurt van Dutroux te laten komen, al zeker met een schaar. Ook zijn eigen haar knippen, gaat niet. De directie vertrouwt hem niet met een schaar in zijn handen. “Een andere gedetineerde kan zijn haar toch knippen onder toezicht van een agent”, stelt Dayez voor.

“Moet dat isolement nog?”

Niet alleen de afwezigheid van de kapper ligt moeilijk bij Dutroux. Hij wil ook een versoepeling van enkele regels, zoals die over zijn correspondentie. “Zijn post wordt altijd geopend, hij mag niet schrijven naar wie hij wil,... Hetzelfde voor zijn telefoongesprekken. Dat is echt niet normaal. Ik snap persoonlijk ook niet waarom hij nog steeds in isolement wordt gehouden. Dat is een regime dat werd gecreëerd voor terroristen. Hij klaagt daar niet over, al zou hij graag wat contact hebben met andere gevangen. Al is het maar één keer per week”, zegt Dayez.

Dat zijn vragen en eventuele rechtszaak tegen de Belgische Staat wellicht niet op de sympathie van de publieke opinie kan rekenen, neemt de advocaat er graag bij. “Ik zal wellicht veel kritiek krijgen op sociale media, maar dat kan me niets schelen.”

MEEST RECENT