“Stassartstraat staat model om binnenstad te vernieuwen”

Foto: Joren De Weerdt

“Stassartstraat staat model om binnenstad te vernieuwen”

Print
Mechelen - Op termijn moeten alle belangrijke straten in de historische binnenstad van Mechelen in gezaagde kasseien zijn aangelegd. De recent vernieuwde Goswin de Stassartstraat staat daarvoor model. “Ze verhogen het comfort voor voetgangers en fietsers”, zegt schepen van Openbare Werken Chris Backx (N-VA).

De stad maakt de komende twee jaar 1,7 miljoen euro vrij om het asfalt te vernieuwen in straten die in slechte tot zeer slechte staat verkeren. “Eigenlijk is daar acht miljoen voor nodig. We moeten dus keuzes maken”, stelt Backx.

Een van die keuzes is om het asfalt in enkele van die straten voorlopig niet te vervangen en een grondige herinrichting af te wachten. “Voorbeelden daarvan zijn de Kanunnik De Deckerstraat en de Van Hoeystraat”, zegt de schepen. Het zijn twee van de centrumstraten waar het stadsbestuur voor kasseien kiest. “En waarvoor de Goswin de Stassartstraat model voor staat. Over het resultaat van de herinrichting daar zijn we echt tevreden. Dat is een mooie straat geworden”, vertelt Backx.

Omgeving rond Binnendijle

En dus heeft het schepencollege prompt beslist om de komende jaren nog meer straten in de binnenstad op deze manier te vernieuwen. Aan de Binnendijle staan onder meer de Dijle en de Tichelrij op het programma. Voorts ook de Adegem-, de Onze-Lieve Vrouwe- en de rest van de Augustijnenstraat. “Het gedeelte van deze straat tot aan het Berthoudersplein pakken wij deze bestuursperiode nog aan. Met dezelfde gezaagde en ingevoegde kasseien als in de Stassartstraat”, zegt Chris Backx.

Het comfort voor voetgangers en fietsers is daarbij een belangrijk uitgangspunt. “In de Keizerstraat ligt bijvoorbeeld nog het oude type kasseien. Vooral voor het oud gasthuis ligt een strook kasseien waar fietsen niet zo vlot gaat. Dat zijn zaken die we in de toekomst willen vermijden”, legt de schepen uit.

Ook hoge verkeersdrempels wil hij zoveel mogelijk weren. “Dat is ook de reden waarom wij in de Bleekstraat het plateau op het kruispunt met de Korte Maagdenstraat willen aanpakken. Voor mensen die minder mobiel zijn, is deze plek vandaag niet toegankelijk genoeg ingericht. Daar moeten we meer oog voor hebben”, zegt Backx nog.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio