Antwerpen krijgt vijf nieuwe stripmuren

Van de gevel van SD Worx op het Eilandje maakt striptekenaar Joost Swarte deze zomer een nieuwe stripmuur. Foto: Dirk Kerstens

Antwerpen krijgt vijf nieuwe stripmuren

Print
Antwerpen -

Antwerpen krijgt er vijf nieuwe stripmuren bij. De Nederlandse striptekenaar Joost Swarte maakt de eerste van de nieuwe reeks op de gevel van SD Worx op de Brouwersvliet.

Antwerpen telt vandaag tien stripmuren van onder meer Merho, Jan Bosschaert, Willy Vandersteen en Jef Nys, verspreid over verschillende wijken in de stad. In de zomer van dit jaar komt daar een elfde stripmuur bij van de Nederlandse striptekenaar Joost Swarte op de gevel van SD Worx in de Brouwersvliet op het Eilandje. Swarte is in ons land het meest bekend van zijn covers voor weekblad Humo.

“Het is de eerste nieuwe muur in een reeks van vijf”, zegt Johan Bijttebier, die samen met Linda Torfs in 2004 het stripmurenproject lanceerde. “Een ontwerp is er nog niet, maar Joost Swarte is de geknipte persoon voor de nieuwe muur. Over de vier andere nieuwe stripmuren kunnen we nog niet veel vertellen, maar het is onze bedoeling om dit openluchtmuseum van stripmuren in Antwerpen nog verder uit te breiden.”

“Cultureel erfgoed”

En dat is niet het enige heuglijke nieuws. De vzw Antwerpen Cultuurstad bekroont dit jaar namelijk het stripmurenproject van Johan Bijttebier en Linda Torfs met de Cultuurprijs 2017. De vzw wil daarmee het belang van het project voor de stad in de verf zetten. “Het is deel van ons cultureel erfgoed”, zegt Christine De Ferm van Antwerpen Cultuurstad. “Het maakt de stad mooier en maakt ons als Antwerpenaar ook trots. Wij zijn een vereniging die met cultuur bezig is en dus vonden we dat het aan ons was om dit prachtig initiatief te bekronen.”

Aan de Cultuurprijs is ook een cheque van 5.000 euro verbonden. “En dat geld zal goed besteed worden”, zegt Bijttebier. “Want nieuwe stripmuren realiseren is niet goedkoop. Het geld zal dan ook integraal naar de nieuwe projecten gaan. De prijs is voor ons een extra stimulans om hiermee door te gaan. Deze erkenning doet enorm veel deugd.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio