© Dirk Van de Velde

Lage-emissiezone ook naar districten? “Eerst Antwerpen afwachten”

De lage-emissiezone start op 1 februari in Antwerpen en in de toekomst komt die LEZ er misschien ook wel in de districten en buurgemeenten. De stad Antwerpen wil dat nu laten onderzoeken. Mortsel heeft bijvoorbeeld al een concrete vraag gekregen om mee te stappen in het onderzoek.

inke

Als de lage-emissiezone (LEZ) werkt, zal het op termijn ook worden uitgebreid naar de districten buiten de Ring. Dat zei Antwerps schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA) eerder dit jaar al. “We gaan geregeld het effect meten op de luchtkwaliteit. Als het werkt, dan zullen we het op termijn ook uitbreiden naar de wijken buiten de Ring en in de districten. Een jaar na de invoering van de lage-emissiezone onderzoeken we de uitbreiding naar de districten.”

Mortsel heeft ondertussen een concrete vraag gekregen om mee te stappen in het onderzoek. Volgens Erik Broeckx (N-VA), de burgemeester van Mortsel, zijn er wel degelijk mogelijkheden in zijn stad. “Je moet ergens een grens kunnen bepalen om de controle te organiseren. Volgens ons zou de R11 die van Wilrijk tot en met Wijnegem een ring maakt, ideaal zijn”, aldus Broeckx.

Ivo Wynants (N-VA), burgemeester van Wijnegem, liet al weten dat hij zeker mee wil nadenken, maar hij vreest ook wel voor negatieve effecten, zoals bijvoorbeeld sluipverkeer.

Kristof Bossuyt (N-VA), districtsvoorzitter van Wilrijk, reageert afwachtend. Hij wil eerst kijken wat de economische effecten zijn van de LEZ in Antwerpen. “Wat geeft dit op lange termijn? We zijn een bloeiend handelscentrum, er is veel werkgelegenheid. Mensen zijn jammer genoeg nog enigszins genoodzaakt om zich te verplaatsen met de auto.”

MEER OVER Lage-emissiezone Antwerpen