Dylann Roof krijgt doodstraf na moord op 9 zwarte kerkbezoekers

Foto: EPA

Dylann Roof krijgt doodstraf na moord op 9 zwarte kerkbezoekers

Print

Dylann Roof is veroordeeld tot de doodstraf voor het vermoorden van 9 zwarte kerkbezoekers in Charleston in de staat South Carolina. Het is de eerste keer dat iemand de doodstraf krijgt voor een federaal haatmisdrijf.

Roof was vorige maand veroordeeld voor 33 tenlastenleggingen door een federale jury.

De 22-jarige Roof is een zelfverklaarde supremacist, maar in zijn slotwoord weigerde hij te erkennen dat zijn slachtpartij in 2015 waarbij negen aanwezigen van een Bijbelstudiebijeenkomst het leven lieten, ingegeven was door haat.

Tijdens de laatste zitting zei Dylann dat hij het gevoel had dat hij de slachtpartij “moest uitvoeren” die 17de juni 2015. De jongeman verdedigde zichzelf, omdat hij niet wou dat een advocaat zou beweren dat hij mentale problemen had en een moeilijke jeugd achter de rug heeft. “Er is psychologisch niets mis met mij,” zei hij.

Zelfmedelijden

In een gevangenisdagboek schreef Dylann dat hij wel gehuild had uit zelfmedelijden, maar “geen enkele traan gelaten had voor de onschuldige mensen die ik vermoord heb.”

Na een overleg van 3 uur concludeerde de jury dat Dylann Roof wel degelijk de doodstraf verdient. Hij plande de aanval al maanden, schreef een racistisch manifest en gaf zijn verjaardagsgeld uit aan een Glock-pistool van 45-kaliber met 88 kogels. De aanklagers haalden aan dat “88” een numeriek symbool is voor “Heil Hitler.”

“Het gaat hier niet om iemand die een vlaag van zinsverbijstering kreeg”, aldus aanklager Jay Richardson. “Dit was heel bewust gepland.”

Het is relatief ongewoon voor een federale jury om de doodstraf uit te spreken. Meestal krijgen beklaagden een levenslange gevangenisstraf.

.

Nu in het nieuws