Zwaargewonde bij stilvallen van kernreactor Doel 4

Foto: BELGA

Zwaargewonde bij stilvallen van kernreactor Doel 4

Print

Kernreactor Doel 4 is dinsdag onverwacht stilgevallen. Dat bevestigt een woordvoerster van uitbater Engie Electrabel. Als gevolg van stoom die in de machinezaal terechtkwam, viel een zwaargewonde.

Doel 4 is niet een van de scheurtjesreactoren. Aanleiding van het stilvallen van de reactor was een “onregelmatigheid” in de verbinding tussen de centrale en het hoogspanningsnet, met een stoomontsnapping tot gevolg. Die stoom vond ook zijn weg naar de machinezaal. Op dat moment was een persoon aanwezig in de machinezaal, een werknemer van een onderaannemer. “Die raakte zwaargewond, maar is buiten levensgevaar”, zegt de woordvoerster.

Volgens de procedure werd de reactor automatisch stilgelegd. De heropstart vindt woensdag plaats, blijkt uit een eerste inschatting.

In april van vorig jaar viel scheurtjesreactor Doel 3 stil door een softwareprobleem. Bij routinetesten op de turbine viel de reactor stil omdat de turbine de testen interpreteerde als een afwijking. Zoals de procedures voorschrijven, werd de reactor automatisch stilgelegd. Het was zijn tweede panne nadat de installatie eind 2015 weer veilig was verklaard.

.

Nu in het nieuws