IJsbaan schot in de roos: al bijna 70.000 schaatsers

Foto: Leo De Nijn

IJsbaan schot in de roos: al bijna 70.000 schaatsers

Print
Mechelen - Ice Skating Center Mechelen klokt na de eerste vier maanden af op bijna 70.000 bezoekers. “We hadden op een verdubbeling van het aantal bezoekers in Leest gehoopt, maar dit cijfer overtreft alles”, zegt Gunter Bosmans van ISCM.

De gloednieuwe schaatsbaan aan Utopolis ging op 10 september vorig jaar open voor het publiek. De voormalige zaakvoerders van de intussen gesloten ijsbaan in Leest zijn erg trots. “Het aantal clubleden is inmiddels al tot meer dan 240 opgelopen, in Leest hadden we er 120. Onze kunstschaatsvereniging Hivernia heeft voor bepaalde leeftijden een ledenstop ingelast, omdat we voor een professionele begeleiding kiezen”, vertelt Bosmans.
 
De ijspiste van Ice Skating Center Mechelen is met 1.800 vierkante meter dubbel zo groot als die in Leest. De uitbaters hadden volgens hun businessplan gehoopt om het aantal bezoekers op jaarbasis te verdubbelen na hun verhuizing: van 40.000 naar een 100.000-tal. “We klokken de eerste vier maanden af op bijna 70.000 bezoekers en overtreffen hiermee onze stoutste verwachtingen. Dat is veel meer dan we hadden verwacht. Je moet weten dat onze locatie voor iedereen nieuw is en dat schaatsers de weg naar onze piste moeten vinden”, stelt Gunter Bosmans.
 
CO2 om ijs te koelen

De zaakvoerders stellen vast dat er niet alleen nieuwe schaatsers uit Mechelen zelf werden aangetrokken. “Ook veel schaatsers van andere ijsbanen. Zij komen in groten getale met eigen schaatsen naar hier. Aansluiten bij een club is geen must. Er zijn heel wat vrije schaatsuren voor de individuele schaatsers én ISCM blijft het hele jaar elke dag geopend, uitgezonderd op nieuwjaarsdag”, klinkt het
 
Het grote aantal bezoekers mag dan een meevaller zijn, het energieverbruik is dat nog meer, zo vertelt Bosmans. “Als eerste in de Benelux koelen we het ijs door CO2 uit de lucht te halen. De opgewekte warmte recupereren we dan weer voor de verwarming van de cafetaria, de tribune en het douchewater. Met een energierekening van 7.000 euro per maand voor heel ons complex verminderen we het energieverbruik met de helft”, legt de zaakvoerder uit.
 
In 2017 hoopt het Ice Skating Center Mechelen op een busverbinding. “Als de mobiliteit naar de site kan verbeterd worden, met een busdienst bijvoorbeeld, dan trekken we nog meer bezoekers aan”, klinkt het bij ISCM. “We willen daar als stad mee bij De Lijn voor rond de tafel zitten”, geeft schepen van Sport Walter Schroons (CD&V) mee.

www.iscm.be

 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio