IVAREM en stad promoten aparte inzameling GFT

Foto: Patrick Hattori

IVAREM en stad promoten aparte inzameling GFT

Print
Mechelen - In een deel van de Mechelse binnenstad haalt IVAREM wekelijks zo’n 665 kilogram groente- fruit- en tuinafval (GFT) op. Een proefproject dat ook dit jaar wordt voortgezet, met al voor de derde keer een sensibiliseringscampagne om iedereen mee te krijgen.

In juni vorig jaar lanceerden IVAREM, de intergemeentelijke vereniging voor duurzaam afvalbeheer in het Mechelse, en de stad een proefproject rond de gescheiden inzameling van GFT. In het centrum bakenden ze een gebied af waar duizend gezinnen wonen: de straten tussen de Mechelse vesten (R12), de Sint-Katelijnestraat, de Binnendijle in de Vismarkt.

Duizend gezinnen wonen daar. In een eerste fase hadden er daar 150 een gratis startpakket gekregen. “Met onder meer een rol van tien kleine GFT-vuilniszakjes die te koop is voor 2,5 euro en een geventileerd emmertje om ze in te stoppen”, zegt Marijke Herinckx van IVAREM.

Ook grotere zakken

Sindsdien kunnen bewoners van de binnenstad elke maandag hun GFT-afval buitenzetten in de speciale lichtgroene zakken. Voor gras- en tuinafval zijn er grotere zakken te koop. Een rol van tien kost tien euro.  Begin november organiseerde de afvalbeheerder nog een tweede actie, waarbij bewoners in het proefgebied persoonlijk werden aangesproken en opnieuw een startpakket cadeau kregen. Mét resultaat.  

“We hebben toen 470 startpakketten bedeeld en dat merkten we bij de volgende inzamelingen. Hadden we eerst een gemiddelde van 340 kilogram GFT per ronde, dan zitten we sinds begin november op een gemiddelde van 662 kilogram GFT per week. Eind november hadden we zelfs een uitschieter van 860 kilo”, vertelt voorzitter Rita Van den Bossche (N-VA).

Ophaalkalender

Momenteel krijgen alle bewoners nog een speciale ophaalkalender voor 2017 in de bus. Daarin staan alle data van de GFT-inzameling vermeld. Op die manier willen IVAREM en de stad duizend gezinnen er nog eens op wijzen dat ze ook dit jaar kunnen deelnemen aan het proefproject rond selectieve inzameling. “Bij mij thuis staat dat emmertje gewoon op het aanrecht. Eens het vol is, geef ik het mee. Erg handig, want het neemt niet veel plek in”, legt Marijke Herinckx uit.

Door de GFT-inzameling actief te promoten, hopen de afvalbeheerder en de stad nog meer Mechelaars aan te zetten om deel te nemen. Elke inzameling extra is welkom. Een streefdoel is er niet vooropgesteld. “Wij zijn ervan overtuigd dat het apart houden van GFT-afval een goede manier is om de hoeveelheid restafval, en dus de afvalfactuur, van de Mechelaar te doen dalen”, zegt schepen van Leefmilieu Marina De Bie (Groen).

De beslissing om de prijs van een grote vuilniszak te verhogen tot 2,5 euro zorgde destijds voor heel wat protest in Mechelen. Met de aparte inzameling van restfracties zoals GFT en plastic wil het stadsbestuur daar aan tegemoet komen.  “We hopen dat ook in 2017 veel mensen in het proefgebied deelnemen zodat we de aparte inzameling goed kunnen evalueren. Na de evaluatie wordt dan gekeken of de GFT-inzameling wordt uitgebreid”, stelt schepen De Bie.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio