© Guy Puttemans

Evi Hanssen: “Ik was mijn moeder én broer bijna kwijt”

De zelfmoordpogingen van haar broer, haar scheiding, de kanker van haar moeder: presentatrice Evi Hanssen (38) ging geen enkel onderwerp uit de weg in De Kist, een Nederlands programma over leven en dood.

Binnenkort staat ze opnieuw met haar kamerbrede glimlach klaar in Mijn Pop-uprestaurant op VTM, maar het leven heeft Evi Hanssen niet gespaard. In het programma De Kist, vertelde Hanssen in tranen dat ze haar mama bijna verloor aan borstkanker. “Mijn moeder werd na de chemo zo zwak dat ze twee keer in quarantaine moest. Ik mocht niet bij haar en dacht: ze gaat hier toch geen gelijk krijgen? Mijn moeder wou die chemo niet omdat ze bang was dat het fout zou gaan en ze de laatste maanden van haar leven ziek zou zijn. Gelukkig is ze er twee keer doorgekomen.”

“Zeepbel van miserie”

Hanssen vertelt dat ze aan het scheiden was toen haar moeder ziek werd. “Als je mama ziek wordt, kun je normaal bij je partner terecht. En als het niet goed gaat met je partner, kun je bij je moeder terecht. Hier kon dat niet, het was één zeepbel van miserie. Bovendien kreeg mijn broer het toen ook nog eens moeilijk.”

Evi’s vijf jaar oudere broer Koen worstelt al heel lang met angsten, depressie en waanvoorstellingen. Ook hem was ze bijna kwijt. “Hij ondernam twee zelfmoordpogingen. Ik heb daar met hem over gesproken. Hij zei me dat hij je volgens het boeddhisme na zelfdoding moet terugkeren op aarde. ‘Dat doe ik dus niet meer’, zei hij, ‘ik zit deze rit wel uit.’ Ik heb geleerd hoe het is om te leven met iemand die ongelukkig is en die ik niet gelukkig kan maken. Maar ik kan er wel alles aan doen om hem te aanvaarden zoals hij is. Daarom probeer ik de laatste tijd ook zo fel het taboe rond psychiatrie te doorbreken. Dat is voor mij de zin van mijn leven.” Evi Hanssen was ambassadrice van de Rode Neuzenactie van VTM voor jongeren met psychiatrische problemen.

Vragen heeft over zelfdoding? Bel de Zelfmoordlijn (1813) of Tele-onthaal (106). U kunt met beide diensten ook online chatten.

Nu in het nieuws