© rr

© RR

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Europees project wil geschiedenis steden digitaal reconstrueren

Maak een virtuele wandeling door 17de-eeuws Antwerpen

Wandelen door het Antwerpen uit de zestiende of zeventiende eeuw? Wellicht kan u de Scheldestad binnenkort op die manier ontdekken met het Time Machine Project, een Europees initiatief dat de geschiedenis van onze steden in 3D tot leven wil wekken.

Jan Stassijns

Het Europese Time Machine Project is volop in de race om een grote Europese miljoenensubsidie binnen te halen. Zeventig instellingen uit twintig Europese landen nemen deel aan het project. Ook de Universiteit Antwerpen (UA) tekende in.

“De bedoeling is om alle historische data van alle instellingen, bibliotheken en archieven in Europa digitaal samen te brengen”, zegt Tim Soens, historicus aan de UA. “Op termijn is het ook de bedoeling dat mensen zelf uit hun persoonlijke archieven aanvullingen kunnen doen. Al die gegevens worden gebruikt om een soort van teletijdmachine te bouwen die het toelaat met een virtual reality-bril, Google Glass of andere moderne bril door de geschiedenis van Europese steden te wandelen.”

“Bijzonder ambitieus”

“Het is een erg ambitieus project, maar we voelen dat het moment daar is om hier verder op in te zetten. De technologische veranderingen, de nieuwigheden moeten de realisatie van het Time Machine Project mogelijk maken. Het project wil ook verder inzetten op het ontwikkelen van de nodige technologie om dit mogelijk te maken. Vandaag kan een computer geen boek inscannen zonder het open te slaan. Een computer kan ook geen oud schrift uit de zestiende eeuw lezen, laat staan vertalen. Maar het zijn die technologische doorbraken die het Time Machine Project ook wil realiseren. Net als voortbouwen op de initiatieven die vandaag al bestaan om historische omgevingen te reconstrueren.”

Gistorical Antwerp

Een van die initiatieven is Gistorical Antwerp, een project van de Universiteit Antwerpen, dat lijkt op het Time Machine Project. “Maar op een veel kleinere schaal”, zegt Tim Soens. “Het Europese project is duizend keer ambitieuzer. Toch zijn wij al vier jaar bezig om de Antwerpse binnenstad digitaal na te bouwen tot vijfhonderd jaar terug. Gistorical Antwerp loopt nog tot 2020. Dan zouden we het historische Antwerpen in kaart hebben gebracht in twee dimensies. Via een online kaart kunnen geïnteresseerden dan kijken wie er waar woonde, tot vijfhonderd jaar geleden. Welke producten er verhandeld werden, hoe bepaalde straten eruitzagen … Het zijn dergelijke projecten waar Time Machine op verderbouwt.”

Toch is het nog even wachten op het ambitieuze Europese project. Vandaag strijdt de Zwitser Frédéric Kaplan, die het project opstartte, nog voor de immense Europese subsidie. Als die binnengehaald wordt, start een proefproject van vier jaar. In 2021 zouden de eerste resultaten er moeten zijn.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio