© rr

Warenhuisketen Tecno verkoopt negen vestigingen aan Carrefour

De Kempense warenhuisketen Tecno verkoopt negen winkels aan de groep Carrefour. “De jongere generatie die het overneemt, wil meer doen in minder winkels”, zegt bestuurder Luc Dams.

Marc Peeters

Tecno is een Kempens familiebedrijf dat al meerdere generaties actief is in de voeding. Het hart en het distributiecentrum ligt op de Lierseweg in Herentals. Van daaruit worden 34 Tecno’s beleverd. De besprekingen met Carrefour zijn al geruime tijd aan de gang.

“Bij de winkels die worden overgenomen zitten er zaken die het zeer goed doen, maar ook minder renderende”, weet Luc Dams. “Als we straks minder winkels moeten opvolgen, kunnen we het aanbod van bijvoorbeeld kaas, charcuterie en een aantal andere producten verbeteren in de overblijvende zaken. Het is de bedoeling dat de klanten voor meer goederen bij ons terechtkunnen.”

Tecno wil pas later deze week bekendmaken om welke negen winkels het concreet gaat. Het bedrijf wil eerst verder intern communiceren. “De zaken die we overnemen, worden omgevormd tot winkels van Carrefour Express”, zegt Baptiste van Outryve, woordvoerder van Carrefour. “De overnames gebeuren gefaseerd omdat we ook nieuwe franchisenemers moeten vinden. De hele operatie neemt wellicht een zestal maanden in beslag. De overnames passen in onze strategie om meer winkels te openen op plekken waar we nog niet aanwezig zijn.”

Bij het personeel van Tecno heerst er wel wat ongerustheid. “We hebben in de loop van de dag medewerkers van Tecno op kantoor gekregen die met een pak vragen zitten over wat er te gebeuren staat”, zegt Fleur Nuyens van de LBC. “We zijn zelf nog alles aan het uitzoeken.” Volgens Luc Dams en Baptiste van Outryve mag het winkelpersoneel op zijn twee oren slapen. “De medewerkers worden met het handelsfonds mee overgenomen. Niemand verliest zijn baan, al krijgen de betrokkenen straks wel een nieuwe werkgever.”

Tecno is een Kempens familiebedrijf dat begin 1900 in Herentals werd gesticht door de familie Dams. Jarenlang was het een groothandel in voeding voor honderden bedrijven. In 1977 zagen in Herenthout en Olen de eerste Tecno-winkels het levenslicht. Nadien kwamen er tientallen Tecno’s bij. Alle winkels liggen in een straal van 50 kilometer rond Herentals. In december 2015 kwam de firma nog in het nieuws door een brand in het distributiecentrum op de Lierseweg.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio