Royal Antwerp FC halveert schuldenberg dankzij kapitaalsinjectie

Foto: WAS

Royal Antwerp FC halveert schuldenberg dankzij kapitaalsinjectie

Print
Deurne -

Royal Antwerp FC heeft eind december een kapitaalsverhoging doorgevoerd van zo’n 10 miljoen euro, waardoor de schuldenberg daalt tot 12,4 miljoen euro. Dat is bijna een halvering ten opzichte van vorig jaar. “Het toont aan dat stilaan de zon schijnt boven deze club”, reageert Yorik Torreele, operationeel directeur van de voetbalclub.

De Nationale Bank publiceerde gisteren de jaarrekening van de NV RAFC Management, dat de voetbalclub uit 1B runt. En die toont opmerkelijke cijfers. Antwerp bestond tot vorig seizoen uit een vzw, waarin de sportieve werking zat, en een nv, die de logistiek verzorgde. Inmiddels werd die vzw ondergebracht in de nv en dat heeft zo zijn gevolgen. Door de overname van de vzw stegen de schulden bij de nv van 10,8 naar 22,4 miljoen euro.

Maar die schuld werd eind december voor een groot deel uitgevlakt door een kapitaalsverhoging van 9,9 miljoen euro. Eenvoudig uitgedrukt: een deel van de schulden aan de investeerders achter de club werd omgezet in kapitaal en zijn dus niet meer meteen opeisbaar. Daardoor steeg niet alleen het eigen vermogen van de club van -1,2 miljoen euro naar 8,7 miljoen euro. Ook de schuldenberg daalt daardoor in één klap tot 12,4 miljoen euro of bijna een halvering.

“Niet té euforisch”

En dat is goed nieuws, melden analisten. Er wordt heel wat kapitaal verankerd in de club en er wordt verder gesaneerd. Bovendien klokt de nv, waarin nu dus zowel de sportieve als de logistieke werking zijn ondergebracht, af op een winst van 2 miljoen euro, een unicum, ondanks een verdubbeling van de loonkost tot 3 miljoen euro.

“Deze cijfers tonen aan dat de geldschieters echt wel op lange termijn denken én dat we nu ook effectief in de cijfers kunnen aantonen dat we een financieel gezonde organisatie zijn. Dat is van belang voor de club, maar ook voor onze licentie”, reageert Yorik Torreele. “Maar laten we ook niet té euforisch worden. We hebben nog veel werk voor de boeg en we zijn nog niet schuldenvrij. Maar we zijn wél op de goede weg.”

Meer voetbalnieuws