Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

© BELGA

VeldlopenGreat Edinburgh Cross Country festival

Soufiane Bouchikhi finisht in het zog van Mo Farah

Soufiane Bouchikhi (achtste) en Renée Eykens (een sterke beurt in de estafette) hebben zich afgelopen weekend in de kijker gelopen op het Great Edinburgh Cross Country festival.

In Schotland namen ploegen uit Europa, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Noord-Ierland het tegen elkaar op in een teamcompetitie. Bouchikhi en Eykens hadden een uitnodiging gekregen om Team Europe te vertegenwoordigen. En ze deden dat met verve. Bouchikhi kon vrijwel heel de race aanklampen bij niemand minder dan olympisch kampioen van 2012 en 2016 op de 5000 en 10.000 m Mo Farah. Pas in de laatste ronde moest Bouchikhi lossen bij de Britse superster. Uiteindelijk strandde de Antwerpenaar na 24’56 crossen op de achtste plaats, op zeven seconden van Farah, die zevende werd. De zege was voor de Amerikaan Korir in 24’03.

Bouchikhi werd zo na de Turk Kaha (derde in 24’21) de tweede loper van Team Europe. Na zijn opgave in de cross van Soest op oudjaar is de prestatie voor Bouchikhi een mooie opsteker met het oog op de Crosscup van Hannuit zondag.

Na een spannende strijd werd Team Europa uiteindelijk tweede in het landenklassement op drie punten van winnaar Verenigde Staten (149 tegen 152 punten).

Renée Eykens mocht voor Team Europe opdraven in de Relays, een cross van 4 x 1000 m waarin afwisselend een man en een vrouw liepen. De Kapelse nam een sterke laatste beurt voor haar rekening. De halve finaliste op de 800 m op de Spelen in Rio loodste Europa naar een vijfde plaats op acht ploegen.