Turkije: “Een Europa zonder ons is niet volledig”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu. Foto: AFP

Turkije: “Een Europa zonder ons is niet volledig”

Print

Op een conferentie van de Turkse ambassadeurs in Ankara heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu de Europese Unie maandag opgeroepen om de onderhandelingen over het Turkse lidmaatschap te herlanceren en “de kunstmatige obstakels naar de toetreding van ons land” op te heffen.

Cavusoglu riep de EU op “de kunstmatige obstakels” op te heffen en nieuwe hoofdstukken te openen in de toetredingsonderhandelingen die al meer dan tien jaar aanslepen. Ankara verwacht ook een “onmiddellijke implementatie van de visumliberalisering” voor Turkse onderdanen. “We hebben een belangrijke rol gespeeld in de Europese geschiedenis en we zullen dat blijven doen in de toekomst. Een Europa zonder Turkije is niet volledig”, aldus Cavusoglu.

Eerder op de dag had ook president Recep Tayyip Erdogan al bevestigd dat de toetreding tot de EU een “strategische keuze” voor Ankara blijft. Erdogan voegde wel toe dat hij “het incoherent beleid en de dubbele standaarden” van de Europeanen blijft afwijzen.

Spanningen

De EU en Turkije onderhouden zeer gespannen relaties sinds de mislukte coup van juli en de repressie in de nasleep ervan. Het Europees Parlement brak in november een lans voor een bevriezing van de toetredingsonderhandelingen. Zo ver gaan de Europese buitenlandministers niet, maar ook zij achten het in de huidige omstandigheden niet wenselijk om nieuwe hoofdstukken te openen. De opheffing van de visumplicht voor Turkse onderdanen is een onderdeel van de vluchtelingendeal die vorig jaar gesloten werd, maar volgens de Europeanen respecteren de Turken nog niet alle criteria.

Cavusoglu en Erdogan verwachten overigens dat de relaties met de Verenigde Staten zullen verbeteren met het aantreden van toekomstig president Donald Trump. De betrekkingen tussen de twee Navo-lidstaten worden bemoeilijkt door de Amerikaanse steun voor de Koerdische volksbeschermingseenheden die in Syrië tegen terreurgroep Islamitische Staat vechten. Ankara beschouwt hen als terroristische organisaties. “We denken dat de VS niet meer dezelfde fouten zal maken als in het verleden”, zo maakte Cavusoglu zich sterk.

MEEST RECENT