Nederlandse politie wil ‘cold cases’ oplossen met behulp van gedetineerden

Archiefbeeld. Foto: BELGAIMAGE

Nederlandse politie wil ‘cold cases’ oplossen met behulp van gedetineerden

Print

In Nederland zijn in vijf gevangenissen kalenders uitgedeeld aan gedetineerden met daarop onopgeloste misdrijven. Met het proefproject hoopt de politie nieuwe tips te krijgen om zo de zaken alsnog op te lossen. Als het succesvol is, zullen de kalenders in alle gevangenissen worden uitgedeeld.

Volgens politie en justitie is onder gevangenen relatief veel kennis aanwezig over gepleegde misdrijven. Op de kalender staan 52 onopgeloste zaken die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt. De cold case-teams vermoeden dat nieuw onderzoek in deze zaken kansrijk is.

Concreet zijn de kalenders uitgedeeld in de gevangenissen van Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Zwaag en in Justitieel Complex Schiphol. De politie heeft in totaal een bedrag van ruim 800.000 euro uitgetrokken voor de beloning van tips die leiden tot een oplossing in een zaak. De kalender is voor iedereen te zien op de website van de politie. Het idee is gebaseerd op een soortgelijke methode uit de VS, waarbij kaartspellen worden gebruikt.

Nederland telt ongeveer 1.500 onopgeloste zaken die als cold case te boek staan. Vaak is daarbij iemand om het leven gekomen.

MEEST RECENT