© BELGA

De Wever: “We moeten besparen op sociale zekerheid, er is geen andere keuze”

De federale regering moet in 2017 volgens N-VA voorzitter Bart De Wever haar budget opnieuw onder controle krijgen. En dat kan volgens hem door te knippen in de sociale zekerheid. “Maar daarop besparen, betekent weinig populaire beslissingen nemen”, liet hij zondag weten aan de VRT. “Er is geen andere keuze.”

jdb

De staatsschuld is onder de regering-Michel opgelopen, en Bart De Wever wil dat in 2017 zien keren. “Als je de begroting op orde krijgt, krijg je ook de schuldgraad in orde. De toestand is niet dramatisch, maar moet wel op orde worden gezet”, zei hij zondagmiddag vanop de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van stad Antwerpen.

Volgens de N-VA voorzitter is de oplossing daarvoor eenvoudig. “Je mag niet meer uitgeven dan je binnenkrijgt. De grote kostenpost in de begroting is de sociale zekerheid, maar daarop verminderen betekent weinig populaire beslissingen nemen. Ik kan aannemen dat het niet voor iedereen evident is om dat te doen, maar er is geen andere keuze.”

Meerwaardebelasting

“Wij zijn in elk geval bereid om een compromis te sluiten, dat wil zeggen iedereen in zijn uitgangspunten te respecteren.” Maar van een meerwaardebelasting kan volgens De Wever nog altijd geen sprake zijn. “Wij vinden dat geen goed idee. De Raad van State heeft dat ook al afgebroken tot op de grond, met argumenten waarvan ik vermoed dat ze correct zijn. We gaan geen dingen doen om ons economisch herstel te fnuiken dat nu zo goed loopt.”

Nu in het nieuws