© AFP

Belgen vast op Turkse luchthaven: “We willen hier zo snel mogelijk weg”

Meerdere Belgen zitten sinds zaterdagochtend vast in het Turkse Gaziantep, vlakbij de grens met Syrië. “We hebben de rookvlammen van een autobom gezien”, luidt het. “We willen hier zo snel mogelijk weg.” Ook in het Turkse Bodrum zit een Belgisch gezin vast.

mtm

De Belgen - minstens veertien - waren met een vlucht van Turkish Airlines op de terugweg van hun vakantie in Zuid-Afrika en zouden nog een tussenlanding maken in Istanbul. Omdat die luchthaven ondergesneeuwd is, moest er echter een omleiding gemaakt worden naar Gaziantep. Daar werden de Belgen ondergebracht in een hotel, maar ze voelen er zich niet veilig.

Aanslag met autobom

Sanne Wauters, een van de Belgen ter plaatse, reageerde al via de telefoon aan VTM Nieuws: “Wij hebben het vermoeden dat we de rookvlammen hebben gezien van een aanslag met een autobom (van een aanslag in Azaz, op zo’n 70 kilometer van Gaziantep, nvdr.). We weten dat we hier heel dicht bij Syrië zitten, dat we in een gebied zitten dat sterk wordt afgeraden door Buitenlandse Zaken. We willen hier zo snel mogelijk weg.”

“We kregen pas een uur voor de landing te horen dat we niet zouden kunnen stoppen in Istabul. De route werd plots veranderd op het scherm. Tijdens de landing kregen we dan de uitleg dat we nog eens van route gingen veranderen en dat het vliegtuig moest terugdraaien naar Gaziantep. We moesten zonder enige informatie uitstappen en werden naar bussen gebracht en naar een hotel gevoerd. We zijn hier nu anderhalve dag en we weten nog niets meer.”

“Instructies opvolgen”

De Belgen zullen wellicht pas binnen enkele dagen kunnen vertrekken. “We proberen op dit moment nog meer informatie te verkrijgen en volgen de situatie op de voet op”, zegt Michael Mareel van Buitenlandse Zaken. “Ondertussen raden we alle landgenoten aan om de instructies van het personeel van Turkish Airlines en de plaatselijke autoriteiten zo goed mogelijk op te volgen.”

Bodrum

Ondertussen raakte bekend dat er ook een Belgisch gezin vastzit in Bodrum. Zij waren ook op hun terugweg van Zuid-Afrika met tussenlanding in Istanbul, maar hun vlucht werd omgeleid naar de Turkse badplaats in de Middellandse Zee. “We hebben hier vier uur moeten wachten in een ijskoude luchthaven die niet in gebruik is in de winter”, getuigt Hilde Ingels. Het gezin heeft intussen wel te horen gekregen dat ze naar Istanbul kunnen vliegen. “Maar we weten nog niet of we daarna ook snel naar België kunnen doorreizen.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio