© jan van de velde

Bever aan het werk in Hamme

medewerkers van Natuurpunt hebben in een beek in de omgeving van de Wielstraat de aanwezigheid van een bever opgemerkt. Bewijs hiervoor: enkele doorgeknaagde bomen.

jan van de velde

Voorzitter Frans Van Havermaet vindt de bever een aanwinst voor de natuur. “Door zijn nachtelijke levenswijze ziet men de bever zelden, maar de afgeknaagde boomstammen bewijzen genoeg”, zegt Van Havermaet.

“Op dit moment weten we nog niet of het om één bever gaat of om een koppel. Bevers vervullen een belangrijke ontbrekende schakel in de natuurlijke processen omdat die door het afknagen van bomen open plekken maken langs waterlopen”, aldus Van Havermaet.

“Daardoor krijgt de bodem weer meer licht en daar profiteren heel wat planten van. Bevers bouwen ook dammen om het waterpeil gelijk te houden. Zo staat de toegang tot hun burcht, een gegraven hol aan de waterkant dat wordt afgedekt met takken en boomstammetjes, steeds onder water. We moeten daarom wel op onze hoede zijn en wateroverlast zien te vermijden. Door het plaatsen van een buis in de dam kan het water op een aanvaardbaar peil gehouden worden.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio