Nu ook koffiebar en café met biljart op Dageraadplaats

Print

Frie Verwaest in haar knusse koffiebar Frits.

Aan horeca geen gebrek op de Dageraadplaats, en met koffiebar Frits en café ‘t Nief Zomerhof zijn er deze week nog eens twee zaken bijgekomen. Toch hebben ze allebei iets nieuws te bieden, vertellen de uitbaatsters.

In koffiebar Frits staan de kleurrijke tassen in allerlei vormen en maten al klaar op de espressomachine. De jonge uitbaatster Frie Verwaest serveert hier sinds deze week elke dag verse koffie. “Het is al heel druk geweest”, vertelt ze tevreden.

Na haar studies toegepaste psychologie merkte Frie dat een bureaujob niks voor haar was. “Ik ben dan in de horeca gerold en heb een jaar in een restaurant gewerkt. Via dat werk heb ik een baristacursus kunnen volgen, iets wat ik altijd al wilde doen.” Daarna besloot Frie de sprong te wagen en zelf een koffiebar te openen.

Waarom ze koos voor de Dageraadplaats? “In de stad zelf zijn al heel veel koffiebars. Ik wou niet de dertiende in een dozijn zijn. Maar hier waren er nog geen. Ik woon hier zelf in de buurt en ik miste een plek waar je lekkere koffie kon drinken. De Dageraadplaats is natuurlijk ook een heel leuk plein in een heel leuke buurt. Toen het pand vrij kwam, heb ik niet lang getwijfeld.”

Als uitbaatster zal Frie in Frits altijd zelf voor de bediening instaan. Dat persoonlijk contact met de mensen is fijn en ook belangrijk, vindt ze. “Uiteindelijk is Zurenborg een dorp in de stad, waar iedereen elkaar kent.”

Gezelligheid

Enkele meters verderop heropende Christel van Reeth gisteren het vroegere café Zomerhof. ‘t Nief Zomerhof mikt met zijn rustieke interieur vooral op gezelligheid.

Alles, van de toiletten tot de keuken, is vernieuwd. In het interieur zijn wel enkele oude elementen behouden, zoals een antieke spiegel. “We hebben er meer dan vier maanden hard aan gewerkt, maar we zijn fier op het resultaat”, zegt Christel. “Mensen die het hier vroeger hebben gekend, zullen schrikken.”

“We willen de mensen een huiselijk gevoel geven. Iedereen moet zich hier op zijn gemak voelen. Het enige wat nog ontbreekt, is een Leuvense stoof, om echt een gezellig effect te creëren”, vindt ze. “Al zouden de buren dat misschien niet zo leuk vinden. Daar moet ik nog iets op vinden, misschien een pelletkachel...”

Christel is ook trots op haar twee huiscocktails: “We hebben een verrassende Cocktail Maison met Elixir d’Anvers, en een speciale cocktail om te ontnuchteren bij een zware kater.”

Nog een unieke troef van ’t Nief Zomerhof? “We zijn het enige café op de Dageraadplaats dat een biljart heeft!”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio