© YouTube

Single ‘Lazarus’ was géén afscheidsgeschenk van Bowie voor zijn fans

Toen hij zijn single Lazarus en de videoclip erbij opnam, wist David Bowie nog niet dat hij kanker had. Het lied is dus geen afscheidsgeschenk voor zijn fans, zoals verondersteld werd. Dat zegt Johan Renck, regisseur van de video, in een nieuwe documentaire.

Guy Stevens

David Bowie overleed op 10 januari 2016, amper twee dagen nadat hij zijn nieuwe plaat Blackstar had uitgebracht. De Britse popster overleed aan kanker en fans wereldwijd zagen die nieuwe plaat dan ook als een afscheidsgeschenk voor de fans. Zeker single Lazarus, waarin hij vanuit een ziekenbed onder meer zingt Look Up Here, I’m In Heaven, deed hen dat denken.

Maar het klopt niet, blijkt uit de documentaire David Bowie: The Last Five Years, die zaterdagavond voor de eerste keer te zien zal zijn op BBC Two. De makers praten daarin onder meer met Johan Renck, de man die de videoclip bij Lazarus regisseerde. En hij doet uit de doeken hoe alles precies gegaan is.

“Simpele video”

“David zei me dat hij een simpele video wilde”, aldus Renck. “Ik zei meteen dat hij in bed zou moeten liggen, want de titel is Lazarus. Voor mij had het dan iets te maken met de Bijbelse kant. Maar helemaal niets met het feit dat hij ziek was.”

Want op het moment dat hij met het concept voor de dag kwam, wist Bowie nog niet dat hij terminaal was. “Pas in de week waarin we de video aan het opnemen waren, kreeg hij te horen dat ze de behandeling zouden stopzetten. De ziekte had gewonnen.”

Volgens onze landgenoot Ivo Van Hove, die de Bowie-musical Lazarus regisseerde, had Bowie de hoop nog niet opgegeven en wilde hij nog meer nieuw materiaal maken. “Ik ben er echt van overtuigd dat hij wilde doorgaan”, zegt Van Hove in de documentaire. “Hij streed er zo dapper tegen. Na de musical zaten we backstage te praten en zei hij me dat hij een vervolg wilde maken op Lazarus.”

Vastgoed

Jobs in de regio