© AFP

“Dader van aanslag op nachtclub in Istanbul is wellicht Oeigoer”

Volgens de Turkse vicepremier Veysi Kaynak is de aanval op de nachtclub in Istanbul vermoedelijk het werk van een Oeigoer.

“De dader is waarschijnlijk een Oeigoer”, zei Kaynak donderdag op de zender A Haber over de voortvluchtige. “Maar over zijn nationaliteit wil ik voorlopig niets zeggen”.

Turkije spant zich al lang in voor de Oeigoeren. De moslimminderheid in de opstandige autonome regio Xinjiang in het noordwesten van China is een Turks volk en voelt zich door de Chinezen onderdrukt. China beticht Turkije ervan gevluchte Oeigoeren Turkse reispassen te verstrekken.

Genocide

In 2009 noemde de toenmalige Turkse premier en huidige president Recep Tayyip Erdogan de aanpak van de Oeigoeren in Xinjiang “een soort genocide”, wat China verontwaardigd van de hand wees. De Chinese autoriteiten wijzen met de vinger naar Oeigoerse groepen, die ze beschuldigen van separatisme en terrorisme.

Kaynak zei: “De identiteit van de terrorist werd door onze veiligheidsdiensten vastgesteld. Er werd ook uitgemaakt, waar hij zich zou kunnen bevinden. Onze diensten speuren naar hem in Silivri”. Silivri ligt ten westen van Istanbul. Kaynak sloot echter niet uit dat de dader naar het buitenland is kunnen vluchten.

Bij de aanval op de nachtclub Reina werden tijdens oudejaarsnacht 39 mensen doodgeschoten. Een van de slachtoffers was de 23-jarige Houthalenaar Kerim Akyil. Van de dader, die na de moordpartij aan de haal ging, ontbreekt elk spoor. De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER