Dossier autosalon aangeboden door Febiac.

© DATS24

© DATS24

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De juiste autokeuze

Meer dan kleur en merk

Voor heel wat mensen is de aankoop van een nieuwe auto een emotionele ervaring waarbij ze zich laten leiden door de uitstraling van een bepaald merk of model, of zelfs de kleur. Om een goede keuze te maken, is het nochtans niet slecht om die aankoop eens wat rationeler te benaderen.

Dossier aangeboden door DATS24.

Een auto kopen gaat gepaard met een fikse investering. Logisch dat als je even de emoties opzijschuift, je voor jezelf uitmaakt over welk budget je precies beschikt. Hoeveel wil en kun je spenderen? Hoe ga je de aankoop financieren? Dat kan geheel of gedeeltelijk met eigen middelen, of als je geld gaat lenen, hoeveel ben je bereid om maandelijks te betalen voor je vierwieler? Misschien heb je ook een auto in overname. Dan is het van belang om de inruilwaarde ervan te kennen. Voor je bestaande auto krijg je doorgaans een betere prijs als je bij het merk blijft.

Ware kosten

Om de ware kosten van een auto te kennen, moet je niet alleen naar de basisprijs kijken. Dat basismodel heeft wellicht niet de motor of het uitrustingsniveau dat je wilt. Maak daarom een lijstje op met alle toebehoren die je echt wilt. Dat is niet alleen om praktische redenen aan te raden. Een auto met bijvoorbeeld metaalkleur, een airco en lichtmetalen velgen behoudt beter zijn waarde. Zo koppel je het leuke aan het rationele. Houd er ook rekening mee dat bepaalde toebehoren alleen verkrijgbaar zijn met een bepaalde motorversie of vanaf een bepaald uitrustingsniveau. Dat kan een serieuze invloed hebben op wat je uiteindelijk betaalt voor een auto.

De reële kosten van een auto worden ook voor een groot deel bepaald door de verzekeringskosten, het verbruik en zowel de jaarlijkse verkeersbelasting als de BIV (Belasting op de Inverkeerstelling). Het BIV-tarief ligt bij een dieselauto hoger dan bij een benzineauto.

Diesel of benzine?

Kiezen voor een diesel- of benzineauto hangt niet alleen af van het aantal kilometers dat je jaarlijks op de teller zet, ook het soort trajecten dat je rijdt, speelt een rol. Rijd je vaak korte afstanden, dan is een benzineauto interessanter dan een dieselauto. Een dieselmotor doet er namelijk langer over om zijn normale bedrijfstemperatuur te bereiken. Mogelijke alternatieven voor een dieselauto zijn een hybride of een auto die op CNG (aardgas) rijdt. Wie kiest voor aardgas, moet rekening houden met de beperkte mogelijkheden om te tanken.

Doorslaggevend

Heel wat mensen hebben op voorhand al een bepaalde voorkeurauto in gedachten. Op zich is daar niets mis mee. Alleen is het goed om na te gaan of die voorkeur past binnen je budget en of het type voertuig wel aangepast is aan je behoeften. Heb je echt een SUV nodig, of is dat leuke stadswagentje wel ruim genoeg? Als een bepaald model bovenaan je verlanglijstje staat, loont het ook de moeite om dat even te vergelijken met een aantal rechtstreekse concurrenten, automodellen waar je eerder niet aan dacht. Als je met al die factoren rekening houdt, kun je een lijstje met kandidaat-auto’s samenstellen. Het Autosalon is hiervoor de perfecte gelegenheid.