© BELGA

De Wever: “Geen nieuwe overgangsmaatregelen lage-emissiezone”

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever zijn er geen nieuwe overgangsmaatregelen nodig voor de lage-emissiezone (LEZ) in zijn stad. Uit een enquête van de Universiteit Antwerpen bleek donderdag dat slechts vijf procent van de dieselrijders weet of zijn of haar auto vanaf 1 februari nog in de binnenstad mag rijden.

Mobiliteitsorganisatie VAB gaf de universiteit opdracht om het onderzoek uit te voeren. De kennis over de nieuwe regels is het kleinst bij wie komt winkelen of op café of restaurant gaat in de stad. Slechts drie procent van hen weet heel concreet wat de lage-emissiezone betekent. VAB vraagt het Antwerpse stadsbestuur daarom een gedoogbeleid te voeren gedurende een periode van zes maanden,

Volgens Bart De Wever is dat niet nodig. “We hebben een heel brede communicatiecampagne gevoerd”, zegt de burgemeester. “Je kon er bijna niet aan ontsnappen. Bovendien zullen er in de eerste maand geen boetes worden uitgeschreven.”

Vanaf maart wordt er wel beboet, maar een bestuurder zal geen tweede keer worden bekeurd voor hij zijn eerste boete in de bus heeft gevonden. Bovendien staan alle borden die de zone aankondigen zo opgesteld dat terugkeren nog mogelijk is, valt te horen.

“Op een gegeven moment moet je natuurlijk wel echt van start gaan”, zegt De Wever. “Er zal ongetwijfeld ongenoegen zijn, maar we zijn niet de eerste stad die een lage-emissiezone invoert. Het verschil is dat wij dit op een slimme manier aanpakken, als smart city. De controle gebeurt bijvoorbeeld niet visueel, maar via slimme camera’s.”

Mag uw auto Antwerpen nog binnen? Check het hier

MEER OVER Lage-emissiezone Antwerpen