Historisch schip aan MAS volledig gezonken

Print
Antwerpen -

Een van de twee historische schepen die aan het Bonapartedok in Antwerpen lagen is woensdagochtend volledig gezonken. De brandweer kon voorkomen dat ook een tweede schip onder water verdween.

Het gezonken schip is de Ouderhoek. Het was meer dan honderd jaar oud, en de enige varende houten poon ter wereld. Toen het Vrijheidsbeeld in New York in 1986 honderd jaar bestond, werd de Ouderhoek per schip naar de Verenigde Staten vervoerd. Samen met tientallen andere historische vaartuigen voer het toen mee in de parade voor Manhattan. De rijkelijk versierde Nederlandse jacht was sinds 1990 in handen van een Belgische eigenaar en werd als cultureel erfgoed erkend. Het was 10 meter lang en 3,75 meter breed.

Enkel een stuk van de mast is nog zichtbaar. De duikploeg van de brandweer kwam ter plaatse aan het Museum aan de Stroom, maar het bergen van de boot zal allicht door een gespecialiseerde dienst moeten gebeuren. Niemand raakte gewond.

Vermoedelijk is een waterleiding aan boord dichtgevroren en gesprongen, waarna het schip water is beginnen maken en zonk.

Volgens de stad Antwerpen zal er zo snel mogelijk met de eigenaar van de boot worden samengezeten om te bekijken wat de opties zijn op het vlak van berging, en hoe de verzekeringskwesties zullen worden afgehandeld. Het gezonken vaartuig zou niet meteen in de weg liggen van andere boten in het Bonapartedok.

Historisch schip aan MAS volledig gezonken
Foto: BFM
Historisch schip aan MAS volledig gezonken
Foto: BFM

 

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio