© rr

Haatreacties na overlijden jonge Belg: “Dit moet stoppen”

De dood van Kerim Akyil, de 23-jarige Houthalenaar die werd doodgeschoten tijdens de aanslag op een nachtclub in Istanbul, treft vele mensen recht in het hart. En toch duiken op Facebook weer veel racistische berichten op, genre “Wéér 1 moslim minder, doe zo voort” of “zonde dat hij niet meer kameraden had meegenomen”. Deze wrede reacties zijn voor gelijkekansencentrum Unia alle schaamte voorbij.

wba

“Deze reacties tonen ons van onze gemeenste kant. Nooit eerder zagen we in België zoveel openlijk uitingen van haat als de afgelopen jaren. Door sociale media verspreidt haat zich als een lopend vuurtje. Dat moet stoppen”, zegt Unia-woordvoerder Bram Sebrechts. Het gelijkekansencentrum opende vorig jaar meer dan 365 dossiers over haat op het internet, 10 procent meer dan in 2015.

De wrede reacties op de dood van Kerim doen denken aan de haatberichten na de dood van de 15-jarige Genkenaar Ramzi Kaddouri die in Marokko verongelukte met een quad. “Dit kán je alleen maar afkeuren. Na dit soort van aanslagen is er een ‘wij’ en een ‘zij’. Die breuklijn ligt niet tussen niet-moslims en moslims, wel bij ‘zij’ die de waarden van onze samenleving met de voeten treden en ‘zij’ die er respect voor hebben”, reageert Jan Jambon (N-VA), minister van Binnenlandse Zaken.

Ook Veerle Fromm, de initiatiefneemster van de wake voor Kerim, reageerde op de haatberichten: “Kerim was één van ons, een lid van onze gemeenschap. België bestaat ocharme sinds 1830, we komen allemaal van overal. Het belangrijkste is dat Kerim door iedereen in Houthalen-Oost, Turks of Belgisch, enorm gemist wordt.”

Unia roept Facebook op om sneller haatdragende teksten te verwijderen. “In mei hebben ze in een charter beloofd om na een melding binnen de 24 uur in te grijpen”, zegt Sebrechts. “Uit een recent rapport van de Europese Commissie bleek dat in amper één op de drie strafbare berichten het geval te zijn. We zitten daarom met Facebook rond de tafel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER