© EPA

Fenomenale Van Gerwen wereldkampioen darts na verpletterende zege in finale

De Nederlander Michael van Gerwen (PDC 1) heeft met overmacht het PDC wereldkampioenschap darts op zijn naam geschreven. Na een legendarische match in de halve finales (lees meer), won hij maandagavond ook makkelijk de finale tegen de Schotse titelverdediger Gary Anderson (PDC 2). Tot 2-2 ging het gelijk op, maar vanaf dan kwam Anderson er helemaal niet meer aan te pas. Het werd 7-3. Voor “Mighty Mike” is het de tweede wereldtitel uit zijn carrière.

Van Gerwen, die in 2016 alleen al 25 tornooien won en al een hele poos nummer één van de wereld is, was de torenhoge favoriet. De voorbije twee jaar liep het echter telkens mis op het WK. Nadat hij in 2014 de jongste wereldkampioen ooit werd, sneuvelde hij in 2015 in de halve finale en in 2016 in de derde ronde.

De 46-jarige Anderson, de nummer 2 van de wereld, stond al voor de derde keer op rij in de WK-finale. De voorbije twee jaar pakte hij telkens de wereldtitel, maar dit jaar was hij helemaal niet opgewassen tegen een ontketende Van Gerwen. De finale was alleen in het begin spannend. Tot 2-2 hield Anderson gelijke tred - bij 1-2 stond Van Gerwen tegen de darts in zelfs even op achterstand - maar dan liep "Mighty Mike" 6-2 uit. De negende set ging nog naar Anderson, nadat Van Gerwen in het vierde leg gestoord werd door een toeschouwer die er op het podium met de trofee probeerde vandoor te gaan. De onverlaat kon snel worden ingerekend, maar de concentratie was bij de Nederlander even weg. In de tiende set maakte hij het alsnog af. De setstanden waren 3-2, 2-3, 2-3, 3-2, 3-2, 3-1, 3-0, 3-1, 2-3 en 3-2.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Gerwen eindigde met een gemiddelde van 107,79 per drie darts en een checkout percentage van 44,26 procent. Anderson deed het met een gemiddelde van 104,93 en 37,78 procent ook lang niet onaardig. Samen gooiden de twee tenoren liefst 42 180's, goed voor een nieuw record. Het vorige werd door Anderson en Adrian Lewis (PDC-5) met 34 stuks in de finale van vorig jaar gevestigd. Anderson nam 22 maximumworpen voor zijn rekening en ook dat is een nieuw record. Hij doet één beter dan de Nederlander Raymond van Barneveld (PDC-12) in de finale van 2007 en dan Dave Chisnall (PDC-7), dit jaar in een kwartfinale tegen Anderson.

De 26e zege van het seizoen, met daarbij alle belangrijke toernooien, leverde Van Gerwen 410.000 euro op, waarmee hij zijn eerste plaats op de Order of Merit nog maar eens verstevigde. De voorsprong van Van Gerwen is zo groot, dat hij nu al zeker is dat hij ook het volgende WK als nummer een van de wereld zal aanvatten.

© EPA

© AP

Meer sportnieuws