© Marc Leysen

Ga op Kempense kerststalexpeditie met gratis app en routeplanner

Erfgoedcel k.ERF brengt deze winter alle kerststallen van de gemeentes Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie in kaart. In één beweging zet de erfgoedcel de kerstallen ook op de kaart. Een online kerststallenkaart. Via de gratis app en website izi-travel kan iedereen zelf op expeditie gaan langs de kerststallen in de k.ERF-regio.

Marc Leysen

Er wordt gezegd dat Franciscus van Assisi de uitvinder was van de kerststal. Hij was de eerste die in 1223 op een openbare plek een grote kerststal inrichtte met levende dieren en figuren om zo het kerstverhaal aan een breed publiek te vertellen. Deze traditie is in de Kempen nog sterk aanwezig. Op tal van pleintjes vind je in de Kempen grote kerststallen met lichtjes, mooie beelden en soms zelfs levende dieren. Met zorg worden de kerststallen door vrijwilligers in elkaar gezet en onderhouden. De Kempense kerststallen dragen ieder jaar bij tot een gezellige kerstsfeer.

Deze kerststaltraditie zet erfgoedcel k.ERF graag in de kijker. Dit jaar brachten k.ERF en de zeven k.ERF-gemeentes bijna 20 stalletjes in kaart. Met de gratis app izi-TRAVEL krijg je al deze stalletjes verzameld op een kaart. Handig voor een kerststallentocht doorheen de Kempen. Je kiest uit het aanbod zelf enkele stalletjes en krijgt telkens de routeaanwijzing tot het volgende stalletje. De ideale uitstap met de kinderen of de kleinkinderen.

Het in kaart brengen van de kerststallen is nog niet afgerond. Vind je jouw stal nog niet terug in het aanbod? Laat het dan weten aan koen.claessens@retie.be.

Praktisch

De izi-travel App is gratis. Je kunt de app downloaden via alle besturingssystemen. Zoek vervolgens op kerststallen of aanbod in de buurt.

Wie geen mobiel toestel heeft, kan ook via de computer de kerststallenkaart ontdekken. Je surft dan naar http://www.izi.travel/nl/daca-kerststallen-kempen/nl

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio