© BELGA

KBC schrapte rente op 6,22 miljard euro spaargeld

Op 6,22 miljard euro spaargeld bij KBC en CBC wordt sinds eind oktober geen rente meer betaald. Dat blijkt uit cijfers die de bank bezorgde naar aanleiding van de traditionele rondvraag over de sommen die eind 2016 op de gereglementeerde spaarboekjes stonden.

KBC schrapte eind oktober de rente op spaargeld van bedrijven, maar communiceerde tot nu toe niet over hoeveel spaargeld het ging.

KBC en haar zusterbank CBC hadden eind vorig jaar 36,38 miljard euro op de gereglementeerde spaarrekeningen staan. Dat is een daling met 3,33 miljard euro of 8,3 procent tegenover een jaar eerder. Reden is dat KBC de spaarrekeningen van bedrijven en overheidsinstellingen in oktober omzette van gereglementeerd naar niet-gereglementeerd, waardoor de rente niet langer minimaal 0,11 procent moest bedragen.

“Praktische overwegingen”

In augustus zei KBC dat het maar om een kleine minderheid (3 procent) van de spaarrekeningen ging. Nu kleeft de bank er ook een exact bedrag op: het gaat om 6,22 miljard euro. Opvallend: volgens KBC zijn de getroffen klanten niet vertrokken. “Wellicht hebben ze het geld uit praktische overwegingen laten staan. Her en der is er wel geld naar andere producten gestroomd, maar het bleef binnen de bank”, zegt een KBC-woordvoerder.

Mocht KBC de stap niet gezet hebben, zou ze het volume op de gereglementeerde spaarrekeningen hebben zien toenemen hebben tot 42,60 miljard euro, of een stijging van 7,3 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dat ligt in lijn met wat andere banken maandag communiceren.

Belfius noteerde een stijging met 7 procent, Crelan met 6 procent, Axa met 7,1 procent en marktleider BNP Paribas Fortis met 2 procent. De lage rentes weerhouden de Belg er dus niet van massaal geld op spaarboekjes op te potten.

Meeste banken zien spaarboekjes aandikken: dit zijn de winnaars en verliezers

© IMAGEGLOBE

De Belg blijft massaal geld oppotten op zijn of haar spaarboekje bij de bank. Dat blijkt uit een rondvraag bij de Belgische banken. Bij marktleider BNP Paribas Fortis groeiden de inlagen op de gereglementeerde spaarboekjes in 2016 met 2 procent tot 61,64 miljard euro en bij Belfius met 7 procent tot 35,2 miljard euro. ING noteerde een lichte daling van 0,3 procent tot 30,96 miljard euro.

KBC/CBC is dan weer een speciaal geval. Die bank noteerde een daling van het gereglementeerde spaargeld van 8,3 procent tot 36,38 miljard euro. Daar is een technische reden voor: om de rente voor bedrijven en overheidsinstellingen op 0 procent te kunnen zetten, zette KBC hun rekeningen om van gereglementeerd naar niet-gereglementeerd. Zonder die ingreep zou het spaargeld bij KBC met 7,3 procent zijn toegenomen tot 42,60 miljard euro.

De rangorde op vlak van spaarcenten bij de grootbanken blijft dezelfde als eind 2015, zo blijkt uit de rondvraag bij de banken. BNP Paribas blijft duidelijk marktleider, maar nummer twee KBC en nummer drie Belfius trokken vorig jaar wel meer vers spaargeld aan. ING, dat door de aankondiging van een herstructurering een turbulent jaar achter de rug heeft, trappelt ter plekke.

Er zijn verschillende redenen voor het spaargedrag van de Belgen. Volgens BNP Paribas Fortis willen sommige klanten hun geld beschikbaar houden om een project te betalen in de (nabije) toekomst, zoals bijvoorbeeld een woningaankoop. Anderen kiezen voor een spaarrekening om de risico’s laag te houden. Belfius spreekt dan weer van “stijgend vertrouwen in het merk Belfius” en meldt dat haar mobiele apps een positieve impact hebben op het aantrekken van nieuwe klanten en vers geld.

Natuurlijke outflow

Bij de kleinere uitdagers is er een wisselend beeld. Axa Bank trok 7,1 procent extra spaargeld aan: van 12,23 naar 13,10 miljard euro. Als reden geeft de bank de afkoopoperatie voor de spaarverzekering Crest20. Duizenden klanten gingen in op het aanbod om uit de verzekering te stappen, in ruil voor een premie. Dat geld kwam op de spaarrekeningen terecht. Ook de coöperatieve bank Crelan zag haar spaarinlagen stijgen: er kwam 6 procent bij tot 11,46 miljard euro.

Rabobank.be noteerde dan weer een daling van 2,3 procent, om nog 8,13 miljard euro spaargeld over te houden. “We hebben minder campagne gevoerd en er is een natuurlijke outflow geweest. Ons aantal klanten is wel gelijk gebleven”, zegt general manager Johan Vanhulle, die benadrukt dat België een belangrijke markt blijft voor de van oorsprong Nederlandse internetbank.

Tot slot stevent de duurzame bank Triodos in sneltempo af op een miljard euro spaargeld. De bank telde op het einde van vorig jaar al 992,7 miljoen euro op haar spaarboekjes, of een toename met 15,1 procent tegenover een jaar eerder.