© EPA

Klacht tegen hooggeplaatste geestelijk leider voor aanzetten tot haat net voor aanslag

Na de aanval in een nachtclub in Istanboel heeft een verzameling van Turkse organisaties een klacht ingediend tegen Mehmet Görmez, het hoofd van de Diyanet, het Turkse departement van religieuze zaken. De tekst van het vrijdaggebed, die door de Diyanet wordt opgesteld en verspreid over moskeeën in het hele land, zou gelovigen de dag voor de aanslag hebben “aangezet tot haat en vijandschap”.

In de tekst, die vrijdag in moskeeën over het hele land werd voorgelezen, worden nieuwjaarsfestiviteiten “onislamitisch” en “illegaal” genoemd. De Diyanet noemde het onder meer “verontrustend” dat de eerste uren van het nieuwe jaar “verspild” worden met feesten, en dat dergelijk gedrag “niet overeenkomt met islamitische waarden en normen”.

© AP

De organisaties in kwestie dienden klacht in bij het openbaar ministerie in de hoofdstad Ankara. De Diyanet heeft de openbare orde verstoord, en het orgaan heeft zich ook niet gehouden aan het laïcisme, dat nochtans verankerd staat in de Turkse grondwet, luidt de strafklacht.

Görmez zelf heeft de aanslag onmiddellijk na de feiten al streng veroordeeld. Hij sprak van een “slachting”, die “niet gerijmd kan worden met het geweten van een moslim”.

Bij de aanval zondagochtend in de nachtclub Reina werden 39 mensen gedood, onder wie al zeker 26 buitenlanders. Terreurgroep IS heeft de aanslag intussen opgeëist, de schutter kon nog niet gevat worden.

MEER OVER Aanslag nachtclub Istanbul