Villa Danny Vanhamel compleet vernield na ontploffing

In de nacht van zondag op maandag werd de villa van Danny Vanhamel aan de Priesterse Heidestraat in het Limburgse Lummen helemaal verwoest. Mogelijk werd het vuur aangestoken.

Koen Luts, beelden: Tom Palmaers

Een buurvrouw had omstreeks 1 uur een zware ontploffing gehoord en even later sloegen de vlammen al door het dak. Danny was met zijn familie voor een week op skivakantie in Oostenrijk en hun reis zat er net op. Maandagochtend stond hij nog even op de latten en daarna zouden ze naar huis terugkeren. Ook op 11 maart 1996 brandde de villa al een eerste keer af. Ook toen was er niemand aanwezig.

De brandweer kreeg omstreeks één uur 's nachts een melding van een ontploffing in een huis aan de Priesterse Heidestraat. In een mum van tijd sloegen er metershoge vlammen door het dak. Toen de brandweerploegen van Heusden-Zolder en Herk-de-Stad op de plaats aankwamen, was het dak van de woning al weggebrand. Volgens buurtbewoners hebben de brandweermannen het vuur pas na een uur kunnen doven.

De brand is vermoedelijk ontstaan achter de living op het gelijkvloers. Om 10 uur ’s ochtends - uren na de brand - steeg er nog rook op uit het puin. Op de oprit vlak naast de uitgebrande villa stond ook nog een auto van de familie Vanhamel. Ook die raakte zwaar beschadigd door het vuur en neervallende brokstukken.

Wat het vuur veroorzaakt heeft en hoe groot de schade is, moet nog blijken. "Uit de eerste onderzoeksdaden vanwege het gerechtelijk labo, een brandhaarddetectiehond en een branddeskundige, blijkt dat kwaad opzet niet kan worden uitgesloten", laat het parket maandagavond weten..

Skivakantie

Danny Vanhamel en zijn familieleden waren een week naar Oostenrijk getrokken en hun skivakantie zat er net op. Ze werden door familieleden op de hoogte gebracht van het drama. Een schoonbroer wou bij aankomst een kijkje gaan nemen in de volledig vernielde woning, maar hij moest van de politie wachten tot na het sporenonderzoek.

Danny had drie grote honden. Twee dobbermannen bleven ongedeerd, een derde hond is nog spoorloos.

Anthony De Clerck

Begin jaren 90 haalde Danny Vanhamel het wereldnieuws. De bende van de Limburger hield de elfjarige Anthony, zoon van de West-Vlaamse textielondernemer Roger De Clerck, in 1992 32 dagen vast. Jan, zoon van Roger De Clerck, en zijn vrouw Martine betaalden destijds 254 miljoen Belgische frank (6,4 miljoen euro) voor zijn vrijlating.

Foto's Koen Luts